Agenţia Europeană pentru Medicamente recomandă utilizarea unui medicament împotriva artritei pentru tratarea formelor grave de COVID-19

0
Publicat:
Ultima actualizare:
RoActemra, cunoscut din punct de vedere chimic sub denumirea de Tocilizumab, este un medicament împotriva artritei reumatoide,  Foto: Arhivă
RoActemra, cunoscut din punct de vedere chimic sub denumirea de Tocilizumab, este un medicament împotriva artritei reumatoide,  Foto: Arhivă

Agenţia Europeană pentru Medicamente a recomandat luni extinderea utilizării medicamentului RoActemra (Tocilizumab), dezvoltat de grupul farmaceutic Roche împotriva artritei, la pacienţii adulţi cu forme grave de Covid 19. Medicamentul a fost recomandat pentru cazurile în care este nevoie de tratament sistemic cu steroizi şi la cei care necesită suport de oxigen sau ventilare mecanică.

Conform EMA, comitetul său pentru medicamente de uz uman a evaluat datele medicale furnizate de un studiu realizat pe mai mult de 4.000 de adulţi spitalizaţi din cauza COVID-19 şi a ajuns la concluzia că beneficiile aduse de acest medicament sunt mai mari decât riscurile pentru pacienţii din categoriile menţionate, potrivit Reuters.

Aprobarea acordată de EMA vine într-o perioadă în care Europa a depăşit pragul de 75 de milioane de infectări cu noul coronavirus, iar omenirea se confruntă cu răspândirea noii variante Omicron. 

Aprobarea oficială a revine Comisiei Europene, care respectă de obicei recomandările EMA. 

RoActemra, cunoscut din punct de vedere chimic sub denumirea de Tocilizumab, este un medicament împotriva artritei reumatoide, care a fost autorizat de urgenţă în luna iunie de FDA pentru a fi administrat în Statele Unite pacienţilor cu COVID-19 care au nevoie de oxigen. 

Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS), care a recomandat de asemenea, acest medicament după rezultatele promiţătoare furnizate de un studiu clinic, a colaborat cu grupul Roche pentru ca acest medicament să ajungă cât mai repede în regiuni ale lumii unde nu era folosit până în prezent. 

În august, OMS a cerut grupului Roche să asigure o distribuţie echitabilă a medicamentului RoActemra pentru tratarea pacienţilor cu COVID-19 după ce stocurile s-au epuizat din cauza creşterii numărului de infectări. 

Grupul Roche a raportat în acea lună o creştere fără precedent a cererii pentru acest medicament, după cu comenzi de peste 400% mai mari decât nivelurile înregistrate înainte de pandemia de COVID-19.

EuropaPartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite