Agenţia de Apărare Psihologică, instrumentul Suediei pentru a contracara campanii de dezinformare din Rusia şi din China

0
Publicat:
Ultima actualizare:
FOTO EPA-EFE
FOTO EPA-EFE

Informaţiile false şi/sau manipulatoare vehiculate de regimuri autoritare precum cele din Rusia şi din China îngrijorează ţările europene, mai ales în perioadele electorale.

În Suedia, Guvernul a decis să acţioneze în vederea contracarării dezinformării şi a înfiinţat în acest sens un organism numit Agenţia de Apărare Psihologică.

Lansată la 1 ianuarie 2022, Agenţia de Apărare Psihologică are rolul de a identifica şi de a combate dezinformarea care traversează frontierele prin intermediul reţelelor de socializare. Activitatea ei este de a proteja populaţia de influenţa malignă străină, nu de a modera sau de a limita dezbaterile în Suedia.

Agenţia de Apărare Psihologică numără pentru început 45 de angajaţi. Directorul ei este fostul diplomat Henrik Landerholm.

Într-un interviu acordat postului public de radio al Suediei, Landerholm a arătat cu degetul spre Rusia, China şi Iran când a fost întrebat despre sursele de campanii de dezinformare din ţara sa. El a amintit în acest context şi încercările Rusiei de a interfera în ultimele două alegeri prezidenţiale din Statele Unite.

„Vrem să protejăm libertatea de opinie în ţara noastră”, a subliniat Henrik Landerholm.

EuropaPartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite