Agenţia antidrog a UE: Războiul din Ucraina ar putea agrava problemele legate de droguri. „Toată lumea poate fi afectată”

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Persoanele care au suferit un „stres psihologic sever” în timpul conflictului din Ucraina ar putea fi mai vulnerabile la probleme de abuz de droguri în viitor  FOTO Shutterstock
Persoanele care au suferit un „stres psihologic sever” în timpul conflictului din Ucraina ar putea fi mai vulnerabile la probleme de abuz de droguri în viitor  FOTO Shutterstock

Invazia militară a Rusiei în Ucraina ar putea crea „noi vulnerabilităţI” în Europa cu privire la drogurile ilegale, declanşând schimbări în rutele de contrabandă şi expunând potenţial mai multe persoane la stupefiante, a avertizat marţi agenţia antidrog a UE, cu sediul la Lisabona.

Observatorul European pentru Droguri şi Toxicomanie (OEDT) a arătat în raportul său anual că multe persoane care au suferit un „stres psihologic sever” în timpul conflictului ar putea fi mai vulnerabile la probleme de abuz de substanţe în viitor, conform Reuters

Traficanţii de droguri ar putea să treacă pe rute alternative pentru a evita zonele cu o prezenţă sporită a securităţii, în timp ce serviciile de sănătate din ţările europene, în special cele care se învecinează cu Ucraina, ar putea deveni mai tensionate, deoarece consumatorii de droguri care fug de conflict au nevoie de sprijin. 

„Continuitatea tratamentului, serviciile lingvistice şi furnizarea de locuinţe şi de asistenţă socială ar putea fi cerinţe cheie”, se arată în raport, adăugând că până şi cei care nu sunt consumatori de droguri sunt expuşi riscului.

Agenţia mai consemnează că situaţia financiară dificilă din Afganistan, care se află sub controlul talibanilor din august, ar putea face ca veniturile din droguri să devină o sursă financiară importantă şi să ducă la o creştere a traficului de heroină în Europa. 

Potrivit Agenţiei, în pofida interzicerii producţiei, vânzării şi traficului de droguri ilicite, cultivarea macului pare să continue în Afganistan.

Îngrijorările legate de impactul pe care evoluţiile internaţionale l-ar putea avea asupra problemelor legate de droguri în Europa apar într-un moment în care consumul de substanţe revine la nivelurile anterioare pandemiei şi există semne de creştere a producţiei, conform OEDT. Acesta a cerut ţărilor europene să intensifice serviciile de tratament şi de reducere a riscurilor.

Potrivit unui raport dat publicităţii luna trecută de Oficiul European de Poliţie (Europol) şi de OEDT, traficul de cocaină şi de metamfetamină este în creştere în Uniunea Europeană, accesul la aceste droguri atingând un nivel record.

„Drogurile consacrate nu au fost niciodată atât de accesibile, iar noi substanţe puternice continuă să apară... toată lumea poate fi afectată, fie direct, fie indirect”, a declarat directorul OEDT, Alexis Goosdeel. 

Un număr record de 213 tone de cocaină au fost confiscate în Uniunea Europeană şi peste 350 de laboratoare de producţie ilegală de droguri au fost desfiinţate în 2020, potrivit ultimelor sale date.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite