11 copii ucraineni s-au întors acasă după ce au fost repatriați din Rusia. Cel mai mic dintre ei are doar doi ani

0
Publicat:

11 copii ucraineni s-au reunit marți cu familiile lor după ce au fost repatriați din Rusia, a anunțat comisarul Parlamentului ucrainean pentru drepturile omului, Dmytro Lubinets, notează CNN.

Copii într-un autobuz care se îndreaptă spre Belgorod, Rusia (20 aprilie 2023). FOTO Arhivă
Copii într-un autobuz care se îndreaptă spre Belgorod, Rusia (20 aprilie 2023). FOTO Arhivă

Cel mai mic dintre copiii repatriați are doar doi ani.

„Sunt șase fete, inclusiv două surori gemene de doi ani, și cinci băieți. Cel mai tânăr copil repatriat are doi ani, iar cel mai mare are 16 ani", a scris Lubinets pe platforma la X.

„Cu cei dragi, viața va fi mai ușoară de acum încolo"

Cei 11 copii au fost repatriați din Rusia prin medierea Qatarului și cu sprijinul Fondului Națiunilor Unite pentru Copii, potrivit sursei citate.

„Totul va fi mai bine. La urma urmei, cu cei dragi, viața va fi mai ușoară de acum încolo", a declarat pentru Agenția France-Presse (AFP), Oleksandr, în vârstă de 16 ani.

Deportaţi ilegal

Amintim că, după ce forţele ruse au invadat Ucraina în februarie anul trecut, Moscova a susţinut că duce copii din teritoriile ucrainene în Rusia pentru a-i proteja pe cei rămaşi orfani sau abandonaţi în regiunile unde au loc lupte.

Kievul a atras atenția că mulţi copii ucraineni au fost deportaţi ilegal, iar Statele Unite au arătat că mii de copii au fost luaţi de acasă cu forţa. 

Sute de mii de copii ucraineni au ajuns în Rusia, recunoaște un oficial de la Moscova

Circa 700.000 de copii din zonele de conflict din Ucraina au ajuns în Rusia, afirma, în vara anului trecut, Grigori Karasin, şeful comisiei pentru afaceri internaţionale din Consiliul Federaţie Ruse, camera superioară a parlamentului de la Moscova, citat de Reuters.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite