Dalai Lama, mesaj emoţionant după moartea Papei Francisc: „Cel mai bun omagiu pe care i-l putem aduce este să fim oameni iubitori”
0Liderul religios Dalai Lama a transmis marţi un mesaj emoţionat după moartea Papei Francisc luni dimineaţă, în a doua zi de Paşte, în care subliniază că Suveranul Pontif a dus „o viaţă simplă, dar plină de sens”.

Vestea morţii Papei Francisc la vârsta de 88 de ani, luni dimineaţa, în a doua zi de Paşte, a îndoliat nu doar Biserica Catolică, ci o lume întreagă, iar mesajele care îl omagiază continuă să curgă, dovadă că acesta a reuşit în cei 12 ani de pontificat să cucerească inimile tuturor.
Liderul spiritual al budismului tibetan, Dalai Lama, a publicat marți un mesaj profund emoționant, în care a dorit să sublinieze impactul pe care l-a avut Suveranul Pontif asupra comunității globale.
În mesajul său, Dalai Lama a descris viața Papei Francisc ca fiind una „simplă, dar plină de sens”, punând accentul pe faptul că Suveranul Pontif a demonstrat prin exemplu personal cum se poate trăi o viață cu adevărat plină de semnificație, punând întotdeauna bunăstarea celor din jur înaintea propriilor interese, notează agenţia de ştiri EFE.
„Sanctitatea Sa, Papa Francisc, s-a dedicat slujirii celorlalţi”, a spus Dalai Lama.
Dalai Lama a menționat că, servindu-i pe ceilalți şi comportându-ne cu iubire şi toleranţă faţă de semeni, putem onora moștenirea lăsată Papa Francisc și putem promova valorile pe care acesta le-a susținut întreaga sa viață.
„Cel mai bun omagiu pe care i-l putem aduce este să fim oameni iubitori, servindu-i pe ceilalţi oriunde şi în orice fel putem”, a subliniat el.
În continuarea mesajului său, Dalai Lama a adresat rugăciuni și condoleanțe „fraților săi spirituali, surorilor și adepților” Papei Francisc din întreaga lume, arătând solidaritate față credincioşii afectaţi de pierderea liderului lor spiritual. „Sanctitatea Sa, Papa Francisc, s-a dedicat cu adevărat slujirii altora. Impactul său va fi resimțit mult timp după plecarea sa”, a mai spus Dalai Lama.
Dalai Lama trăieşte în exil în India
Tenzin Gyatso, cunoscut sub numele de Dalai Lama, are 89 de ani și a fost recunoscut ca lider spiritual al tibetanilor din 1940. Acesta trăiește în Dharamshala, în nordul Indiei, unde se află și guvernul tibetan în exil. Dalai Lama a fugit în India în 1959, împreună cu mii de tibetani, din cauza represiunii brutale exercitate de China asupra Tibetului în urma revoltei populare din Lhasa.
În 1989, a fost recompensat cu Premiul Nobel pentru Pace pentru eforturile sale de a promova soluții pașnice pentru conflictele din lume.
În ceea ce privește succesiunea sa, Dalai Lama a explicat recent, în cea mai nouă carte a sa publicată în martie, că următorul Dalai Lama ar putea fi din afara Chinei, ceea ce care este în opoziţie cu afirmațiile autorităților chineze care au declarat că succesorul său „trebuie să fie căutat în China și să primească aprobarea guvernului central”.
Cei doi lideri spirituali nu s-au întâlnit, deoarece Papa Francisc a anulat o întâlnire planificată cu Dalai Lama în 2014 la Roma, din cauza temerilor că acest lucru ar putea provoca tensiuni între China și Vatican. În schimbt, Papa Ioan Paul al II-lea l-a primit pe Dalai Lama la Vatican în 2003, într-o audiență privată, menținându-se astfel o anumită discreţie, pentru a nu stârni suspiciunile autorităților de la Beijing.