Xi Jinping: Relațiile apropiate dintre China și Rusia sunt „o alegere strategică”

0
Publicat:

Preşedintele chinez Xi Jinping a declarat astăzi că întreținerea de relaţii apropiate cu Rusia constituie o "alegere strategică" şi a îndemnat la aprofundarea în continuare a cooperării bilaterale, cu prilejul unei întâlniri la Beijing cu premierul rus Mihail Mişustin, relatează AFP.

Președintele chinez vrea să intensifice relațiile cu Rusia
Președintele chinez vrea să intensifice relațiile cu Rusia FOTO Profimedia

"Menţinerea şi dezvoltarea relaţiilor între China şi Rusia este o alegere strategică făcută de amândouă părţile, bazată pe interesele fundamentale ale popoarelor noastre", a afirmat Xi Jinping, potrivit canalului de stat chinez CCTV, citat de Agerpres.

Cele două ţări trebuie "să-şi intensifice constant efectele pozitive ale relaţiilor lor politice la nivel înalt" şi să-şi "aprofundeze cooperarea în domeniile economiei, comerţului, energiei, conectivităţii şi în alte sectoare", a adăugat acesta.

Relaţiile sino-ruse s-au menţinut şi chiar s-au întărit după invazia rusă din Ucraina din februarie 2022, în pofida sancţiunilor occidentale împotriva Rusiei şi a avertismentelor grupului G7 al celor mai puternice economii la adresa statelor care contribuie la efortul de război rus.

Marţi, premierul rus a salutat faptul că relaţiile dintre Beijing şi Moscova "nu au mai fost niciodată atât de bune".

Vizita sa de marţi şi miercuri din China are loc la două luni după ce preşedintele rus Vladimir Putin s-a întâlnit la rândul său cu Xi Jinping la Beijing, iar în noiembrie un general chinez de rang înalt a fost primit la Moscova. 

China



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite