Xi Jinping promite o mai mare deschidere către companiile americane. „Modernizarea Chinei va oferi oportunități”

0
Publicat:

Președintele chinez, Xi Jinping, a transmis un mesaj de deschidere și oportunități pentru companiile americane într-o scrisoare trimisă cu ocazia celei de-a 50-a aniversări a Consiliului de Afaceri China-SUA, conform informațiilor furnizate de presa de stat chineză, citată de AFP.

Președintele chinez, Xi Jinping FOTO Shutterstock
Președintele chinez, Xi Jinping FOTO Shutterstock

Scrisoarea prezidențială a fost prezentată în cadrul unei cine de gală desfășurate la Washington, unde secretarul Trezoreriei SUA, Janet Yellen, a adus în discuție nevoia ca Beijingul să renunțe la „politica economică dirijistă nedreaptă”, care afectează economia chineză și întreprinderile americane.

De-a lungul timpului, companiile americane au exprimat nemulțumiri cu privire la mediul de afaceri inechitabil din China, menționând protecție limitată a proprietății intelectuale și preferințe acordate companiilor chineze.

În răspuns, președintele Xi a afirmat că Beijingul va continua să promoveze deschiderea la nivel înalt către lumea exterioară și va crea un mediu de afaceri internaționalizat, orientat spre piață și bazat pe statul de drept.

„Modernizarea Chinei va oferi mai multe oportunități companiilor globale, inclusiv companiilor americane”, a subliniat președintele chinez, conform televiziunii publice CCTV.

În discursul său la Consiliul de Afaceri SUA-China, Janet Yellen a cerut Chinei să renunțe la abordarea etatistă a politicii economice, avertizând că acest model poate descuraja investițiile străine. Ea a indicat, de asemenea, că viitoarea sa vizită în China va include discuții privind „probleme spinoase”.

Relațiile dintre cele două mari puteri, atât în domeniul comercial, cât și în cel de securitate, au fost tensionate, însă administrația Biden, prin oficialii săi, inclusiv Janet Yellen, a căutat modalități de a calma tensiunile și de a îmbunătăți relațiile. În noiembrie, președinții Joe Biden și Xi Jinping s-au întâlnit și au convenit asupra restabilirii comunicațiilor militare la nivel înalt.

China



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite