Biden și Xi au hotărât că se vor întâlni din nou. „Progrese reale”, în fața provocărilor globale

0
Publicat:

Președintele american Joe Biden și liderul chinez Xi Jinping au convenit să se întâlnească din nou, conform unui anunț făcut de Casa Albă săptămâna trecută, după încheierea summitului Asia-Pacific, organizat în San Francisco.

Joe Biden și liderul chinez Xi Jinping la San Francisco FOTO AFP
Joe Biden și liderul chinez Xi Jinping la San Francisco FOTO AFP

Cei doi au căzut de acord să restaureze comunicațiile la nivel militar și au recunoscut „progrese reale” realizate în fața provocărilor globale.

Un acord istoric și noi perspective

Summitul dintre Biden și Xi s-a încheiat cu un acord privind restabilirea comunicațiilor militare între cele două țări și o linie directă de comunicare între președinți. De asemenea, china și-a luat angajamentul de a lupta împotriva traficului cu fentanil, opioid care ucide, anual, în jur de 70.000 de americani.

Cei doi lideri au reluat legătura după o tăcere de un an. Ei au fost văzuți petrecând patru ore împreună, între reuniune, dejun de lucru şi făcând chiar o scurtă plimbare, pentru a oferi presei o imagine de calm.

Joe Biden a transmis, pe platforma de socializare X, că au făcut „progrese reale” în faţa „provocărilor globale”. Biden a declarat, ulterior, în cadtul unei conferințe de presă că discuțiile cu omologul chinez au au fost „cele mai constructive și productive pe care le-a avut”.

Cu toate acestea, el a continuat să îl numească „dictator”, caracterizare respinsă ferm de Beijing.

Purtătorul de cuvânt al Casei Albe pentru securitate naţională, John Kirby, a spus că ei au căzut de acord în privinţa unei noi întâlniri, dar încă nu au stabilit o anumită dată.

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite