China, informată oficial: de ce se retrage Italia din inițiativa Noul Drum al Mătăsii

0
Publicat:

Italia a informat oficial China că va părăsi iniţiativa Noul Drum al Mătăsii (BRI), relatează Reuters, citând surse guvernamentale.

Premierul italian Giorgia Meloni FOTO EPA-EFE
Premierul italian Giorgia Meloni FOTO EPA-EFE

Italia a aderat la BRI în 2019, devenind prima şi până acum singura ţară occidentală importantă care s-a alăturat acestei inițiative comerciale și de investiții considerate un instrument de extindere a influenței geo-economice a Chinei lui XI Jinping.

De altfel, Statele Unite au avertizat Italia în momentul alăturii ei la BRI că ar putea să-i permită gigantului asiatic să preia controlul asupra unor tehnologii sensibile şi infrastructurii esenţiale.

În momentul în care a devenit prim-ministru, anul trecut, Giorgia Meloni și-a exprimat dorința privind retragerea Italiei din BRI, subliniind că această iniţiativă nu aduce câştiguri semnificative ţării sale, notează Reuters.

Acordul încheiat în 2019 expiră în martie anul viitor şi, potrivit unei surse guvernamentale de la Roma, Italia i-a trimis în ultimele zile o scrisoare regimului de la Beijing în care îl informează că nu va continua în cadrul pactului.

Italia va asigura preşedinţia G7 (Grupul celor mai industrializate șapte țări din lume) în 2024.

De la lansarea BRI, în 2013, peste 100 de ţări s-au alăturat aceste inițiative. În 2019, premierul de atunci al Italiei, Giuseppe Conte, spera ca ţara lui să obţină profituri comerciale substanţiale, însă, până la urmă, principalii beneficiari au fost companiile chineze, scrie agenția de presă Reuters, preluată de Agerpres.

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite