Summit China-UE. Principalul punct de pe agenda liderilor UE

0
Publicat:

Liderul chinez, Xi Jinping, s-a întâlnit joi, la Beijing, cu preşedinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, şi cu preşedintele Consiliului European, Charles Michel.

Charles Michel (stânga) și Ursula von der Leyen, primiți de Xi Jinping (centru) FOTO EPA-EFE
Charles Michel (stânga) și Ursula von der Leyen, primiți de Xi Jinping (centru) FOTO EPA-EFE

Cei doi lideri europeni se află la Beijing pentru un summit între Uniunea Europeană şi China, axat în special pe dezechilibrul comercial dintre cei doi parteneri care s-a accentuat în ultimii ani, transmit agențiile de presă China Nouă și AFP, potrivit Agerpres.

Acesta summit, primul cu prezenţă fizică între liderii Uniunii Europene (UE) şi Xi Jinping şi premierul chinez Li Qiang după 2019, are loc într-un moment de reluare a schimburilor diplomatice între Bruxelles şi Beijing, după sfârşitul pandemiei de de COVID-19 care a izbucnit din China și a izolat-o de restul lumii, notează AFP.

În ultimele luni, mai mulţi comisari europeni s-au deplasat în China pentru a reînnoi dialogul între Bruxelles și Beijing. Dar există încă multe subiecte de diviziune între UE şi cel mai mare partener economic al său, fie că este vorba de deficitul comercial semnificativ sau de războiul din Ucraina, precizează AFP.

UE nu va tolera la nesfârşit un dezechilibru în schimburile sale comerciale cu China, a avertizat marţi Ursula von der Leyen, afirmându-şi, totodată, preferinţa pentru „soluţii negociate”.

O reechilibrare a schimburilor comerciale cu UE este, de asemenea, în interesul Chinei, a subliniat președinta Comisiei Europene, cerând Beijingului să „examineze cu atenţie” opţiunile aflate pe masă.

Acesta este un „summit al opţiunilor”, a insistat von der Leyen.

Deficitul comercial al UE în relaţiile comerciale cu China s-a dublat în ultimii doi ani, atingând în anul 2022 cifra record de 390 de miliarde de euro, a afirmat ea.

Joi, la Diaoyutai, vila de protocol a Guvernului chinez, Ursula von der Leyen a făcut apel la abordarea „dezechilibrelor şi diferenţelor” între UE și China,

„China este cel mai important partener comercial al UE, însă există în mod clar dezechilibre şi diferenţe pe care trebuie să le tratăm”, a declarat ea.

La rândul său, liderul regimului de la Beijing a îndemnat ca UE și China „să răspundă împreună la provocările mondiale şi să conlucreze pentru a promova stabilitatea şi prosperitatea în lume”.

Charles Michel a dat asigurări că UE doreşte „o relaţie stabilă şi reciproc avantajoasă cu China”. Însă, „în mod absolut firesc, noi vom promova astăzi valorile noastre europene, inclusiv drepturile omului şi democraţia”, a subliniat el, în condițiile în care regimul Xi prezintă carențe mari la cele două aspecte.

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite