Tensiuni în Asia. Ambasada Chinei avertizează: China nu va permite ca reciful Renai să fie transformat într-un avanpost filipinez

0
Publicat:

Misiunea diplomatică a clarificat că Beijingul încearcă să-și protejeze suveranitatea pe baza Declarației privind conduita părților în Marea Chinei de Sud.

Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock

Autoritățile chineze nu vor permite Filipinelor să transforme reciful disputat Renai (Ayungin) într-un avanpost militar al Manilei în Marea Chinei de Sud, a transmis Ambasada Chinei în Filipine.

După cum s-a menționat într-o declarație publicată pe pagina misiunii diplomatice chineze de pe rețeaua de socializare WeChat, Beijingul este categoric împotriva transportului Filipinelor de materiale de construcție la Ayungin „în încercarea de a construi facilități permanente și un avanpost permanent acolo”. „China nu va fi niciodată de acord cu acest lucru și va bloca cu hotărâre astfel de transporturi în conformitate cu legea”, subliniază acesta.

Ambasada a clarificat că, prin aceasta, RPC încearcă să-și protejeze suveranitatea pe baza Declarației privind conduita părților în Marea Chinei de Sud. „Filipinele au staționat o navă de război pe recif pentru o perioadă lungă de timp. <...> China cere ca Filipine să o remorcheze cât mai curând posibil și să se asigure că Renai este readus la starea inițială, când nu existau oameni. sau infrastructură acolo”, se arată în comunicat.

Acesta a menționat că înainte ca Filipine să remorcheze nava, dacă este nevoie să furnizeze provizii oamenilor de la bord, Beijingul este pregătit, „din motive umanitare”, să permită Manilei să livreze astfel de provizii. Cu toate acestea, acest lucru va necesita „notificare prealabilă, verificare la fața locului și supraveghere a întregului proces de către China”.

În 1999, Filipine a eșuat intenționat o navă americană de asalt amfibie din perioada celui de-al Doilea Război Mondial, Sierra Madre, în zona recifului disputată pentru a monitoriza activitățile chineze din regiune. Un mic contingent militar este staționat constant acolo. Beijingul a cerut în mod repetat distrugerea acestei facilități și chiar a amenințat că o va remorca.

Recent, incidentele au devenit mai frecvente în această zonă, ducând la creșterea tensiunii în Marea Chinei de Sud. În special, vorbim despre deplasarea navelor și a navelor din partea filipineză de către ambarcațiunile chineze de pază de coastă. Au fost înregistrate și cazuri de coliziuni cu nave. 

China



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite