Ciocniri navale în Marea Chinei de Sud: SUA îndeamnă China să înceteze acțiunile sale „periculoase și destabilizatoare”

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Washingtonul a îndemnat Beijingul să pună capăt acţiunilor sale „periculoase şi destabilizatoare” din Marea Chinei de Sud, după o coliziune între un vas filipinez şi o navă a pazei de coastă chineze în apropierea unui recif disputat, relatează AFP.

Tensiuni în Marea Chinei de Sud FOTO Profimedia
Tensiuni în Marea Chinei de Sud FOTO Profimedia

„Aceste acţiuni reflectă nu numai o nepăsare nesăbuită pentru siguranţa şi vieţile filipinezilor, ci şi pentru dreptul internaţional”, a declarat purtătorul de cuvânt al Departamentului de Stat, Matthew Miller, într-un comunicat, cerând conducerii de la Beijing să „renunţe la comportamentul său periculos şi destabilizator”.

Un vas filipinez aflată într-o misiune de realimentare a fost lovit duminică de o navă a pazei de coastă chineze. De asemenea, potrivit lui Jay Tarriela, un purtător de cuvânt al pazei de coastă filipineze, o navă chineză a „tras cu tunuri cu apă” asupra a trei nave filipineze care participau la misiunea de realimentare, provocând „daune grave motorului” unuia dintre vapoare.

China, la rândul ei, a acuzat duminică o navă filipineză că „s-a ciocnit în mod deliberat” cu o navă a pazei sale de coastă. Duminică dimineaţă, patru nave filipineze „au pătruns ilegal” în apele Insulelor Spratly revendicate de China, a indicat paza de coastă chineză într-un comunicat, adăugând că una dintre aceste nave „a ignorat multiplele şi severele noastre avertismente”.

Nava filipineză „şi-a schimbat brusc direcţia într-un mod neprofesionist şi periculos, ciocnindu-se în mod deliberat cu nava noastră 21556 a gărzii de coastă care se afla pe o rută normală a forţelor de ordine şi i-a provocat o zgârietură”, susține paza de coastă chineză în comunicat.

Manila şi Beijingul au o istorie lungă de dispute maritime în Marea Chinei de Sud pe unde trec în fiecare an mărfuri de miliarde de dolari, notează AFP, potrivit Agerpres.

Beijingul revendică aproape toată Marea Chinei de Sud, inclusiv apele şi insulele din apropierea coastelor vecinilor săi, şi a ignorat decizia unei instanţe internaţionale din 2016.

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite