Prima misiune chineză pe Marte a colectat o cantitate importantă de date ştiinţifice

0
0

Prima misiune chineză de explorare a planetei Marte a obţinut rezultate ştiinţifice importante, a anunţat duminică Administraţia Naţională Spaţială din China (CNSA), informează agenţia Xinhua.

Roverul Zhurong pe Marte FOTO CNSA
Roverul Zhurong pe Marte FOTO CNSA

Sondă orbitală Tianwen-1 funcţionează normal de peste 780 de zile, iar roverul autonom Zhurong a parcurs o distanţă de 1.921 de metri pe suprafaţa marţiană, a anunţat CNSA, citează Agerpres. 

Atât sonda orbitală, cât şi roverul au finalizat misiunile de explorare ştiinţifică şi au colectat 1.480 de gigabytes de date ştiinţifice brute.

Misiunea Tianwen-1 a Chinei, ce include o sondă orbitală (care a rămas pe orbita lui Marte), un modul de asolizare şi roverul autonom Zhurong, a fost lansată la 23 iulie 2020.

La jumătatea lunii mai 2021, misiunea Tianwen-1 a asolizat în zona preselectată din Utopia Planitia, o vastă câmpie marţiană, fiind pentru prima dată când China a ajuns pe solul acestei planete. Roverul Zhurong a coborât de pe platforma sa de asolizare pe suprafaţa marţiană la 22 mai 2021.

Roverul Zhurong (zeul focului, în mitologia chineză) a fost lansat cu misiunea de a studia suprafaţa planetei Marte şi a atmosferei acesteia, în căutarea unor potenţiale urme de viaţă din trecutul planetei.  

China


Ultimele știri
Cele mai citite