Xi Jinping anunţă ridicarea relaţiilor dintre China şi Venezuela la cel mai înalt nivel

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Liderul chinez Xi Jinping a anunţat miercuri ridicarea relaţiilor dintre China şi Venezuela la cel mai înalt nivel, în timpul unei întâlniri la Beijing cu omologul său venezuelean Nicolas Maduro, relatează AFP, citată de Agerpres.

 Xi Jinping. FOTO Shutterstock
Xi Jinping. FOTO Shutterstock

„Sunt foarte bucuros să anunţ împreună cu dumneavoastră ridicarea relaţiilor dintre China şi Venezuela la nivelul de parteneriat strategic permanent", a declarat Xi Jinping, potrivit televiziunilor.

Este vorba despre un tratament la care au dreptul doar câteva alte state, Pakistan, Rusia și Belarus, fiind cel mai înalt nivel al diplomaţiei chineze.

Nicolas Maduro a fost primit împreună cu delegaţia sa la Palatul poporului, o clădire monumentală în preajma pieţei Tiananmen.

Președintele venezuelean, aflat la cea de-a 11-a sa vizită în China, şi-a început deplasarea vineri la Shenzen, în sudul Chinei, după care a mers la Shanghai, iar apoi în provincia estică Shandong, unde a luat un tren de mare viteză.

China este unul dintre principalii creditori ai Venezuelei, al cărei PIB s-a contractat cu 80% în zece ani, din cauza crizei economice, iar Beijingul are relaţii apropiate cu preşedintele venezuelean, altfel izolat pe scena internaţională.

Venezuela speră în susţinerea Chinei

Țara sud-americană speră în susţinerea Chinei pentru a-şi relansa economia, afectată de o inflaţie-record pe plan mondial, de circa 400%.

Maduro a mai vizitat anterior China în 2018, când a salutat viziunea omologul său chinez privind un „destin comun al umanităţii".

 Maduro, un critic feroce al SUA, a elogiat de asemenea China ca fiind un stat „fără un imperiu hegemonic care şantajează, domină şi atacă popoarele lumii".

La rândul său, Xi Jinping a vizitat Venezuela în 2014.

China



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite