Motivele epurărilor recente din armata chineză. Rachete umplute cu apă și alte nereguli grave

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Armata chineză a folosit rachete umplute cu apă în loc de combustibil și silozuri neînchise corespunzător, acte de corupție care au dus la epurări dramatice în rândul oficialilor de rang înalt, relatează Bloomberg, citând serviciile secrete americane.

Rachete hipersonice chineze FOTO EPA-EFE
Rachete hipersonice chineze FOTO EPA-EFE

Bloomberg, care nu și-a numit sursele, a relatat sâmbătă că serviciile de informații au sugerat că înlăturarea recentă de către Xi Jinping a peste o duzină de comandanți de rang înalt din Armata Populară de Eliberare a fost motivată de probleme grave în ceea ce privește corupția.

Epurările au fost atât de extinse încât l-au vizat și pe ministrul chinez al apărării Li Shangfu, care a dispărut timp de două luni înainte de a fi înlocuit în octombrie.

Surse din serviciile de informații americane au declarat pentru Bloomberg că gradul de corupție descoperit la nivelul Forței Rachetelor din China și în cadrul mai larg al armatei populare de eliberare este atât de grav, încât, cel mai probabil, Xi va fi obligat să reexamineze dacă Beijingul își poate asuma în curând vreo acțiune militară majoră.

Forța Rachetelor este principala ramură militară a Chinei care supraveghează armele sale nucleare și a fost în centrul eforturilor recente ale lui Xi de a moderniza rapid forțele Beijingului, scrie Business Insider.

Este importantă îndeosebi pentru poziția Chinei față de Taiwan, Beijingul lansând rachete cu rază lungă de acțiune pe coasta acestei insule care se autoguvernează pentru a o descuraja să-și crească autonomia.

În 2021, cercetătorii au dezvăluit imagini din satelit ce arătau că China construiește sute de silozuri de rachete cu capacitate nucleară în deșertul Xinjiang, permițând arsenalului său să rivalizeze potențial cu cel al Rusiei sau al SUA.

Serviciile secrete americane au afirmat că un exemplu de corupție a fost faptul că câmpuri întregi de silozuri din vestul Chinei au fost dotate cu capace care au împiedicat lansarea eficientă a rachetelor, a declarat o sursă pentru Bloomberg.

Sursa nu a precizat ce fel de rachete au fost umplute cu apă.

Evaluarea americană a subliniat că aceste probleme au subminat probabil politicile de modernizare ale lui Xi și încrederea internă în capacitățile Forței Rachetelor, a relatat publicația.

S-a speculat mult timp precum că epurările lui Xi ar fi legate de campania sa anticorupție de lungă durată. Luni de zile, China a evitat să răspundă la întrebările privind motivul pentru care au fost concediați atât de mulți oficiali de rang înalt din armată.

Dintre comandanții chinezi concediați recent, cel puțin trei dețineau poziții de top în cadrul Forțelor de Rachete, iar patru erau responsabili cu echipamentele, a relatat Reuters.

De atunci, armata populară de eliberare a subliniat faptul că rămâne vigilentă în privința corupției, citând în mod repetat „lupta împotriva corupției” în declarația sa de Anul Nou.

China



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite