În China, 2023 a fost cel mai călduros an înregistrat vreodată

0
Publicat:

China a cunoscut în 2023 cel mai călduros an de la debutul înregistrărilor meteorologice în urmă cu peste 60 de ani, a relatat marţi televiziunea publică, citând Centrul naţional pentru climă, informează AFP.

  China a cunoscut în 2023 cel mai călduros an. FOTO: Shutterstock
China a cunoscut în 2023 cel mai călduros an. FOTO: Shutterstock

„În 2023, temperatura medie la nivel naţional a fost de 10,7 grade Celsius, (...) cea mai ridicată din 1961”, a precizat CCTV, după o vară toridă marcată de mai multe recorduri de căldură, în special în capitala Beijing, potrivit Agerpres. 

În cea mai mare parte a teritoriului Chinei, temperatura medie a fost cu între 0,5 grade şi 1 grad peste normal, a precizat CCTV.

În iulie, capitala chineză şi-a doborât recordul pentru cel mai mare număr de zile extrem de călduroase dintr-un an. Temperaturile au depăşit 35 de grade Celsius timp de 27 de zile consecutive, potrivit agenţiei meteorologice chineze.

În aceeaşi lună, un record de temperatură pentru un mijloc de lună iulie a fost înregistrat în regiunea vestică Xinjiang, termometrele indicând 52,2 grade Celsius.

Acest vast teritoriu semideşertic, care se învecinează cu mai multe ţări din Asia Centrală, este, de obicei, în timpul verii, regiunea cu cele mai ridicate temperaturi din China.

În ultimul an, 127 de staţii meteorologice din întreaga ţară au înregistrat recorduri de căldură, a subliniat CCTV.

China s-a confruntat în ultimele luni cu condiţii meteorologice extreme, exacerbate de schimbările climatice, potrivit oamenilor de ştiinţă.

În august, ploi torenţiale fără precedent au lovit Beijingul şi regiunea înconjurătoare, provocând moartea a zeci de persoane, la fel ca în provinciile din nord-estul Chinei, la graniţa cu Rusia şi Coreea de Nord.  

ChinaPartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite