Formațiune navală chineză condusă de portavionul Shandong, observată în strâmtoarea Taiwan

0
Publicat:

Autorităţile taiwaneze au declarat joi că supraveghează o formaţie navală chineză condusă de portavionul Shandong, care a navigat mai sus de strâmtoarea Taiwan.

Portavionul chinez a navigat în apropierea strâmtorii Taiwan FOTO arhivă Adevărul
Portavionul chinez a navigat în apropierea strâmtorii Taiwan FOTO arhivă Adevărul

Portavionul a intrat miercuri după-amiaza în strâmtoarea ce separă insula de China continentală, „navigând de la sud spre nord, urmând coasta vestică a liniei mediane a strâmtorii", a anunţat Ministerul Apărării de la Taipei.

„Începând cu ora 08:00 astăzi (00:00 GMT joi), el a continuat să navigheze spre nord, prin apele din nordul" insulei, a precizat ministerul într-un comunicat.

Armata taiwaneză supraveghează situaţia, adaugă comunicatul. Luna trecută, o altă formaţie condusă de Shandong a intrat în oceanul Pacific prin canalul Bashi, o cale navigabilă ce separă Taiwanul de Filipine, potrivit Taipeiului.

În septembrie, Shandong, unul dintre portavioanele operaţionale ale flotei chineze, a fost detectat la circa 60 de mile marine (110 de kilometri) sud-est de Taiwan, în direcţia Pacificului de vest.

Taiwanul a constatat în ultimii ani o creştere a ameninţărilor şi presiunilor militare şi politice din partea Beijingului.

Această cea mai recentă traversare a Shandong intervine după ce China a declarat că trupele sale sunt „în permanenţă la un nivel de alertă ridicat" în urma trecerii a două nave de război - americană şi canadiană - prin această cale navigabilă strategică, săptămâna trecută. 

ChinaPartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite