Covid în China: Valul de decese în rândul vedetelor stârnește îngrijorări cu privire la bilanțul real al morților

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Numărul din ce în ce mai mare de personalități din China ale căror decese sunt făcute publice îi determină pe oameni să pună la îndoială bilanțul oficial al morților cauzate de Covid, potrivit BBC.

Chu Lanlan (40 de ani). FOTO via BBC
Chu Lanlan (40 de ani). FOTO via BBC

Moartea, luna trecută, a unei cunoscute cântărețe de operă - Chu Lanlan (40 de ani), o soprană specializată în Opera Beijing - a fost un șoc pentru mulți, dată fiind vârsta vedetei.

După „plecarea ei bruscă”, care a îndoliat familia, nu s-au oferit detalii cu privire la cauza morții.

În decembrie, China a renunțat la politica sa strictă de zero-Covid și a înregistrat o creștere rapidă a infecțiilor și a deceselor. Spitalele și crematoriile n-au mai putut face față, potrivit  unor rapoarte.

Autoritățile au încetat să mai publice datele zilnice privind cazurile și au anunțat doar 22 de decese Covid din decembrie. Sunt numărați însă doar cei care mor din cauza bolilor respiratorii, cum ar fi pneumonia.

Speculații cu privire la numărul deceselor

Organizația Mondială a Sănătății (OMS) a avertizat miercuri China că subestimează adevăratul impact al Covid în țară - în special decesele.

Moartea lui Chu Lanlan și a altor vedete naște o serie de speculații cu privire la numărul deceselor despre care se crede că ar fi mult mai mare decât reiese din raportări.

Și vestea morții popularului actor Gong Jintang a devastat mulți internauți chinezi de Anul Nou. Cauza morții sale nu a fost clarificată , dar pe rețelele sociale se face legătura cu lungul șir de decese.

Gong Jintang. FOTO via BBC
Gong Jintang. FOTO via BBC

Gong avea 83 de ani și era cunoscut mai ales din cel mai longeviv serial de televiziune din țară, In-Laws, Out-laws. 

Printre decesele recente s-a numărat și cel al apreciatul scenarist Ni Zhen, în vârstă de 84 de ani, cunoscut mai ales pentru pelicula din 1991 „Ridicați lanterna roșie”, unul dintre cele mai bune filme chinezești.

Și Hu Fuming, un fost jurnalist și profesor pensionar al Universității Nanjing, a murit recent,  pe 2 ianuarie, la vârsta de 87 de ani.

Hu Fuming. FOTO via BBC
Hu Fuming. FOTO via BBC

16 oameni de știință au murit în cinci zile 

Un bilanț realizat de presa chineză arată că 16 oameni de știință din cele mai importante academii de știință și inginerie din țară au murit între 21 și 26 decembrie și niciunul dintre aceste decese nu a fost pus pe seama Covid.

De aici au apărut o serie de speculații online.

A murit și el de «gripă rea»?”, se arată într-unul dintre comentarii la un necrolog.

Oficialii chinezi continuă să minimizeze gravitatea acestui val COVID, deși sunt conștienți de scepticismul cu care oamenii privesc bilanțurile  oficiale, potrivit BBC.

Directorul Institutului de Boli Respiratorii din Beijing a recunoscut, într-un interviu acordat televiziunii de stat, că numărul deceselor de persoane în vârstă de până acum a fost mai mare decât în anii trecuți, dar a precizat că din numărul total de cazuri de Covid, cazurile critice rămân o minoritate.

Amintim că experţi în sănătate şi afaceri interne din cele 27 de state membre ale UE s-au reunit miercuri pentru a elabora un răspuns coordonat al Uniunii Europene la explozia de cazuri de Covid în China.

Statele membre ale UE sunt „puternic încurajate” să impună tuturor călătorilor din China să prezinte înainte de plecare un test negativ la COVID-19 efectuat cu cel mult 48 de ore mai devreme, potrivit unui acord găsit miercuri între cei douăzeci şi şapte, potrivit AFP. 

China



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite