China ajută Rusia să producă veste antiglonț pentru soldații implicați în invazia din Ucraina

0
Publicat:

Un producător de echipamente militare din Rusia importă componente din China pentru vestele sale antiglonț, dintre care unele sunt folosite de soldații lui Putin pe câmpul de luptă din Ucraina.

Xi Jinping (stânga) și Vladimir Putin FOTO Profimedia
Xi Jinping (stânga) și Vladimir Putin FOTO Profimedia

În 2022, mai multe companii chineze, inclusiv una asociată cu regimul de la Beijing, au trimis piese pentru vestele antiglonț fabricate de Klass, o companie cu sediul la Moscova care lucrează pentru Garda Națională a Rusiei, Ministerul rus de Interne și alte structuri de forță ale Kremlinului.

Încă nu este clar dacă vestele militare produse de Klass sunt folosite pe scară largă de soldații ruși implicați în războiul din Ucraina, dar utilizarea lor este evidentă, după cum rezultă din fotografii și filmulețe de pe câmpul de luptă, precum și din informațiile privind recuperarea unor astfel de articole din locuri abandonate în grabă de invadatori, observă POLITICO.

Potrivit unor documente vamale de anul trecut consultate de POLITICO, Klass a făcut mai multe importuri de piese chineze pentru a-și produce vestele antiglonț, printre furnizori figurând mai ales Yantai Tayho Advanced Materials Ltd și Beijing Tongyizhong New Material Technology Corp.

Contactate de POLITICO, atât Klass, cât și cele două companii au refuzat să comenteze asupra legăturilor comerciale dintre ele, care durează de mai mult timp.

„Noile informații subliniază faptul că Rusia continuă să se bazeze pe asistența Chinei în susținerea agresiunii sale militare din Ucraina, în pofida presiunilor din partea țărilor occidentale”, notează sursa citată.

Potrivit POLITICO, acest lucru ridică semne de întrebare cu privire la modul în care Statele Unite intenționează să rezolve cu China problema privind articolele cu dublă utilizare, adică echipamente comerciale care pot fi folosite și în scopuri militare.

Administrația Biden a fost foarte vigilentă până acum în a împiedica Beijingul să livreze Moscovei cantități mari de arme, ceea ce ar putea modifica semnificativ cursul luptei de la sol. Însă acest model de business sugerează că Statele Unite trebuie să se uite mai atent la articolele cu dublă utilizare, insistă POLITICO.

Anterior, POLITICO a descoperit că firme chineze asociate regimului de la Beijing au vândut puști de asalt, componente de drone și veste antiglonț unor companii din Rusia. Dronele chineze sunt folosite de mai multe luni de soldații ruși pe câmpul de luptă din Ucraina.

Întrebată pe tema vestelor antiglonț furnizate de chinezi rușilor, purtătoarea de cuvânt a Consiliului Național de Securitate de la Casa Albă, Adrienne Watson, a reamintit că Statele Unite au instituit sancțiuni ample și verificări în vederea împiedicării eforturilor de război ale Rusiei. „Vom continua să luăm măsuri împotriva companiilor care oferă sprijin eforturilor de război ale Rusiei”, a spus Watson.

În lumePartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite