China promite să se opună „expansiunii nesăbuite a alianţelor militare”

0
Publicat:

Beijingul se va opune „extinderii nesăbuite a alianţelor militare", a avertizat marţi ministrul de externe chinez Wang Yi, în timp ce Washingtonul îşi întăreşte parteneriatele de securitate în regiunea Asia-Pacific, informează France Presse, citată de Agerpres.

Wang Yi. FOTO EPA EFE
Wang Yi. FOTO EPA EFE

Declarația a fost făcută de ministru la o conferinţă de presă la Beijing.

China „se va opune extinderii nesăbuite a alianţelor militare şi micşorării spaţiului de securitate al altor ţări", a declarat Wang.

Potrivit acestuia, China sa va încerca „să rezolve diferenţele şi disputele dintre ţări prin dialog şi consultare", fără a preciza la ce ţări se referă.

Semnalele de alarmă trase cu ceva timp înainte de Beijing au avertizat că eforturile de a stabili o alianţă militară asemănătoare NATO în regiunea Asia-Pacific ar putea duce la conflicte, aminteşte AFP.

China a sugerat de asemenea că expansiunea rapidă a NATO în Europa de Est a fost parţial responsabilă pentru invazia rusă a Ucrainei, pe care ea refuză să o condamne.

Ministrul de externe chineza refuzat să confirme dacă preşedintele Xi Jinping va călători în Statele Unite pentru a se întâlni cu omologul său american Joe Biden, la un summit Asia-Pacific (Apec) la San Francisco, între 14 şi 16 noiembrie.

„În ceea ce priveşte întrebarea dumneavoastră cu privire la modalităţile de participare la APEC, suntem în contact cu toate părţile şi vom face un anunţ oficial în timp util", a spus Wang.

Obiectivele de politică externă ale Chinei

Tot marţi, Wang Yi a dezvăluit obiectivele de politică externă ale Beijingului pentru următorii ani.

„Calea de urmat pentru toţi oamenii lumii" este „construirea unei comunităţi globale cu un viitor comun", potrivit unui document publicat de agenţia oficială de presă Xinhua (China Nouă).

„Cu toate acestea, acesta nu este un obiectiv de atins peste noapte, iar navigarea nu va fi uşoară", se mai arată în documentul care abordează, de asemenea, și războiul Rusiei în Ucraina, pe care Beijingul a refuzat să-l condamne, reiterând o luare de poziţie în mai multe puncte publicată de China la începutul acestui an.

În opinia puterilor occidentale, propunerile ar putea permite Rusiei să păstreze o mare parte din teritoriul pe care l-a ocupat în Ucraina.

China



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite