China cere Europei să sprijine un „consens strategic” privind încetarea focului în Ucraina

0
Publicat:
Ultima actualizare:

China şi Europa ar trebui să ajungă la un "consens strategic" cu privire la o încetare a focului şi la o rezolvare politică a războiului în Ucraina, a pledat Wang Yi, cel mai înalt diplomat al Chinei, într-o convorbire telefonică pe care a avut-o joi cu consilierul diplomatic al președintelui francez Emmanuel Macron.

Wang Yi a avut joi o convorbire telefonică cu omologul său francez FOTO EPA-EFE
Wang Yi a avut joi o convorbire telefonică cu omologul său francez FOTO EPA-EFE

China se așteaptă ca Franța și alte țări europene să se implice, astfel încât un acord de încetare a focului, reluarea discuțiilor de pace și o soluționare politică a crizei să facă parte dintr-un „consens strategic între China și Europa", relatează Bloomberg, citând comunicatul Ministerului chinez de Externe.

Discuția telefonică între Wang Yi, directorul Biroului Comisiei pentru Afaceri Externe a Comitetului Central al Partidului Comunist Chinez, și Emmanuel Bonne, consilierul diplomatic al preşedintelui francez Emmanuel Macron, a avut loc în contextul vizitei recente a președintelui Xi Jinping la Moscova.

În acest sens, șeful diplomaţiei de la Beijing a afirmat că "a fost o vizită importantă între doi mari vecini şi o călătorie nu doar de cooperare, ci şi de pace", relatează Xinhua şi EFE, preluate de Agerpres.

Putin şi Xi "au ajuns la o serie de înţelegeri privind extinderea cooperării bilaterale şi şi-au reafirmat angajamentul de a adera la multilateralism", a spus Wang, adăugând că aceștia  s-au pronunţat pentru "mai multă democraţie în relaţiile internaţionale", se arată în comunicatul Ministerului chinez de Externe.

Beijingul "continuă să-şi menţină poziţia de bază privind promovarea unor discuţii de pace" în Ucraina, a subliniat Wang.

La rândul său, Bonne şi-a exprimat "aprecierea pentru rolul pozitiv al Chinei în promovarea discuţiilor de pace" şi a asigurat că Franţa "este pregătită să depună eforturi comune cu China pentru a impulsiona o încetare a focului şi pentru găsirea unei soluţii paşnice" în Ucraina, se afirmă în comunicatul citat.

Guvernul chinez a emis în februarie o declaraţie cu privire la ceea ce el numeşte "conflict" în care pledează pentru abandonarea "mentalităţii de război rece". Propunerea a fost criticată de Occident pentru că pune pe acelaşi plan "agresorul şi partea atacată". În același document, China a pledat pentru respectarea integrităţii teritoriale a tuturor țărilor, îndemnând să se ţină cont de "preocupările legitime de securitate ale tuturor părţilor".

SUA au observat că Beijingul nu poate fi „imparțial” în ceea ce privește Ucraina, în timp ce şeful diplomaţiei europene Josep Borrell a remarcat că propunerile nu sunt de respins, doar că nu par să constituie un „plan de pace” autentic, care să fie și aplicabil.

Pe de altă parte, Kievul argumentează că un eventual armistițiu de încetare a focului doar ar îngheța conflictul în timp ce ar da timp Moscovei să-și refacă forțele pentru noi atacuri prin care să ia teritorii de la Ucraina. 

China trebuie să dialogheze ''în mod direct'' cu preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski dacă vrea ca planul său de pace să fie luat în serios, a declarat săptămâna trecută la Bruxelles secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg.

„Îi revine Ucrainei să decidă care sunt condiţiile acceptabile pentru orice soluţie paşnică”, a subliniat el.

Bloomberg notează că premierul Spaniei, Pedro Sanchez, a anunțat că va călători săptămâna viitoare în China pentru a discuta cu Xi despre propunerea de a negocia un acord pace între Rusia și Ucraina. Totodată, președintele brazilian Luiz Inacio Lula da Silva va începe duminică o vizită de cinci zile în China, iar președintele francez Emmanuel Macron a declarat că se va deplasa în China la începutul lunii aprilie pentru a face presiuni asupra Beijingului să ajute la încheierea războiului Rusiei în Ucraina. 

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite