Diplomația chineză în ofensivă. China la zi

0
0
Publicat:
Ultima actualizare:

Alura discursului diplomatic chinez, reflectată de mesajele politice, dar și de discursul din presă, devine tot mai tranșantă.

Wang Yi la Conferința de Securitate de la München
Wang Yi la Conferința de Securitate de la München

La un an după izbucnirea războiului, din punct de vedere al limbajului, sesizăm că referința la război continuă în discursul chinezilor (atât în presă, cât și în discursul diplomatic) ca „俄乌冲突E Wu chongtu” (conflictul dintre Rusia și Ucraina) și NU „俄乌战争 E wu zhanzheng” (războiul dintre Rusia și Ucraina), ceea ce denotă în mod evident poziția Chinei față de război, respectiv susținerea discursului rusesc. Articolul pe care vi-l prezentăm în finalul acestei secțiuni a „Chinei la zi” denotă inclusiv mesajul dur al chinezilor. Observăm cum, de la o săptămână la alta, retorica devine din ce în ce mai ascuțită, se dezbracă de protocol și de nuanțe.

Se pare că Anul Nou Chinezesc al Iepurelui (兔年新春 tunian xinchun) marchează un nou început pentru „diplomația unei mari puteri cu caracteristici chineze (中国特色大国外交 Zhongguo tese daguo waijiao).

După vizita premierului cambodgian Hun Sen, efectuată la invitația premierului chinez Li Keqiang în perioada 9-12 februarie, și a președintelui iranian Ebrahim Raisi (efectuată în perioada 14-17 februarie, o vizită rară, este prima vizită a liderului iranian în China după preluarea mandatului în iunie 2021), întâmpinat de președintele chinez Xi Jinping, în perioada 14-22 februarie, cel mai înalt oficial de politică externă al Chinei, Wang Yi, a efectuat o vizită în Franța, Italia, Ungaria, Rusia și în Germania pentru a participa la cea de-a 59-a Conferință de Securitate de la München.

Președintele iranian, Ebrahim Raisi în prima vizită efectuată în China, întâmpinat de Xi Jinping
Președintele iranian, Ebrahim Raisi în prima vizită efectuată în China, întâmpinat de Xi Jinping
Premierul chinez Li Keqiang și omologul său cambodgian, aflat în vizită în China,
Premierul chinez Li Keqiang și omologul său cambodgian, aflat în vizită în China,

În materialul de astăzi „China la zi”, vă prezentăm poziția MAE al Chinei și selecții de informații din presa chineză cu privire la turneul european efectuat de Wang Yi și, de asemenea, traducerea integrală a unui articol publicat de Global Times (ediția chineză) cu privire la participarea oficialului chinez la cea de-a 59-a Conferință de Securitate de la München.

Purtătorul de cuvânt al MAE al Chinei în timpul conferinței de presă din 13 februarie, Wang Wenbin
Purtătorul de cuvânt al MAE al Chinei în timpul conferinței de presă din 13 februarie, Wang Wenbin

Potrivit informațiilor publicate pe site-ul oficial al Ministerului chinez al Afacerilor Externe în data de 13 februarie (2023), Wang Yi, membru al Biroului Politic al Comitetului Central al Partidului Comunist Chinez și director al Biroului Comisiei pentru Afaceri Externe, a efectuat vizite în Franța, Italia, Ungaria și Rusia la invitația guvernelor acestora.

În ceea ce privește scopul și considerentele vizitei efectuate de diplomatul Wang Yi, în Europa și a participării sale la Conferința de Securitate de la München, purtătorul de cuvânt al MAE al Chinei, a declarat în timpul unei conferințe de presă, susținută în data de 13 februarie (2023) că „anul acesta marchează cea de-a 20-a aniversare a parteneriatului strategic cuprinzător China-UE. Vizita domnului Wang Yi, membru al Biroului Politic al Comitetului Central al Partidului Comunist Chinez și director al Biroului Comisiei pentru Afaceri Externe, în Europa va da startul schimburilor la nivel înalt dintre China și Europa în acest an. Franța, Italia și Ungaria sunt principalii parteneri europeni ai Chinei.

În timpul vizitei sale în Europa, domnul Wang Yi va purta un dialog strategic aprofundat cu liderii politici ai celor trei țări, va promova o nouă dezvoltare a relațiilor bilaterale, va spori încrederea reciprocă strategică China-UE și va avea un schimb de opinii cu privire la problemele majore internaționale.

Conferința de Securitate de la München este un forum anual privind strategia internațională și politica de securitate cu o influență globală importantă. În ceea ce privește situația actuală a evoluțiilor globale și a tensiunilor geopolitice, domnul Wang Yi va explica în cadrul întâlnirii propunerile Chinei privind promovarea păcii și a securității mondiale”.

În ceea ce privește scopul și considerentele vizitei în Rusia, Wang Wenbin a declarat în aceeași zi că, „în timpul vizitei, Wang Yi va avea un schimb aprofundat de opinii cu partea rusă cu privire la dezvoltarea relațiilor China-Rusia în viitor și la problemele regionale de interes comun.

China este dispusă să privească această vizită ca pe o oportunitate de a colabora cu Rusia pentru a promova progresul constant al relațiilor bilaterale în direcția stabilită de cei doi șefi de stat, pentru a proteja drepturile și interesele legitime ale ambelor părți, precum și pentru a juca un rol activ în pacea mondială.”

Pe aceeași dată cu declarațiile oficiale prezentate mai sus, experții intervievați de reporterii Global Times au declarat că „vizita lui Wang Yi este o ocazie rară de a explica comunității internaționale poziția Chinei. Partea chineză va profita de această ocazie pentru a oferi răspunsuri preocupărilor mass-mediei occidentale și pentru a risipi unele îndoieli ale țărilor occidentale”.

image

Foto: Cui Hongjian, directorul Departamentului de Studii Europene din cadrul Institutului Chinez de Studii Internaționale, Sursa: aici

Cui Hongjian, directorul Departamentului de Studii Europene din cadrul Institutului Chinez de Studii Internaționale, a declarat celor de la Global Times pe 13 februarie că „în contextul crizei în curs din Ucraina, comunitatea internațională se așteaptă ca China să joace un rol. Itinerarul vizitei lui Wang Yi de această dată include nu numai o serie de întâlniri bilaterale cu Franța, Italia, Ungaria și Rusia, ci și participarea la o importantă conferință multilaterală din lume - Conferința de Securitate de la München. Aceasta va contribui la clarificarea poziției Chinei cu privire la problemele de guvernanță a securității față de comunitatea internațională, va exprima punctele de vedere ale Chinei cu privire la unele probleme regionale actuale și direcția viitoare a securității europene și va ajuta comunitatea internațională, în special țările occidentale, să înțeleagă pe deplin poziția obiectivă a Chinei.”

Cui Hongjian a subliniat că „în problema guvernării securității globale, poziția Chinei a fost consecventă – de a nu se angaja în confruntare, de a controla concurența și de a depune eforturi pentru cooperare. Aceste poziții de bază se conformează dorințelor marii majorități a țărilor din comunitatea internațională. În plus, vizita îi oferă Wang Yi posibilitatea de a se afla într-un contact direct și schimburi cu mulți lideri politici. Acest tip de comunicare nu poate fi înlocuit de întâlniri online sau simple discursuri. ”

Cui Hongjian crede că turneul lui Wang Yi în Europa este doar un început și că interacțiunile Chinei cu aceasta vor fi mai dese și mai eficiente. În același timp, prin încheierea unor proiecte practice, partea chineză va continua să demonstreze părții europene că poziția sa de deschidere nu s-a schimbat și va spori atractivitatea pieței chineze pentru capitalul și mărfurile europene, consemnează Global Times.

image

Foto: Ministrul de Externe al Chinei Wang Yi strânge mâna cu omologul său francez Catherine Colonna înainte de întâlnirea lor de la Paris pe 15 februarie 2023, Sursa: aici

Potrivit declarațiilor purtătorilor de cuvânt ai Chinei, pe data de 15 februarie, Wang Yi s-a întâlnit cu președintele francez Emmanuel Macron și, în aceeași zi, cu ministrul francez pentru Europa și Afaceri Externe, Catherine Colonna.

Pe data de 16 februarie, Wang Yi a coprezidat cel de-al 23-lea Dialog Strategic China-Franța cu consilierul pentru afaceri externe al președintelui francez Bonne, la Paris. În ziua în care Wang Yi a sosit în Franța, partea franceză a decis să ridice restricțiile de intrare pentru turiștii chinezii.

 Wang Yi și omologul său, Antonio Tajani
Wang Yi și omologul său, Antonio Tajani

Pe data de 17 februarie, Wang Yi s-a întâlnit atât cu președintele italian, Sergio Mattarella, cât și cu omologul său, Antonio Tajani.

În aceeași zi, cancelarul german Scholz s-a întâlnit cu Wang Yi la cea de-a 59-a Conferință de Securitate de la München.

Wang Yi și Olaf Scholz la Conferința de Securitate de la München
Wang Yi și Olaf Scholz la Conferința de Securitate de la München

Tot în aceeași zi, Wang Yi s-a întâlnit și cu ministrul german de externe Baerbock, ministrul pakistanez de externe Bilawal și ministrul mongol de externe Battsetseg Batmunkh.

Wang Yi cu ministrul mongol de externe Battsetseg Batmunkh
Wang Yi cu ministrul mongol de externe Battsetseg Batmunkh
image

Wang Yi s-a întâlnit și cu ministrul pakistanez de externe Bilawal. Potrivit Shanghai Observer, în timpul întâlnirii cu acesta, Wang Yi a declarat că „China și Pakistanul sunt parteneri strategici, iar prietenia dintre China și Pakistan este fermă ca o stâncă. China este dispusă să colaboreze cu Pakistanul pentru a implementa consensul strategic la care au ajuns liderii celor două țări și pentru a construi o comunitate mai strânsă cu un viitor comun în noua eră. China sprijină ferm Pakistanul în menținerea securității și stabilității și în realizarea dezvoltării și întineririi și este dispusă să ofere Pakistanului asistență în limita capacității sale pentru a depăși dificultățile temporare.”

Cele două părți au făcut, de asemenea, un schimb de opinii cu privire la consolidarea sprijinului reciproc în situația internațională actuală.

image

Tot în marja Conferinței de Securitate de la München, pe 18 Februarie, Wang Yi s-a întâlnit cu Înaltul Reprezentant al Uniunii Europene pentru Afaceri Externe și Politica de Securitate, Borrell.

Pe 19 februarie, Wang Yi s-a întâlnit cu premierul Ungariei, Viktor Orbán.

Wang Yi și omologul său ungur
Wang Yi și omologul său ungur
Wang Yi s-a întâlnit cu președintele rus, Vladimir Putin la Moscova
Wang Yi s-a întâlnit cu președintele rus, Vladimir Putin la Moscova

Pe 22 februarie, Wang Yi s-a întâlnit cu președintele rus, Vladimir Putin la Moscova. Potrivit declarațiilor oficialilor chinezi, în timpul acestei vizite, Wang Yi s-a întâlnit, de asemenea, cu ministrul rus de externe Serghei Lavrov și a avut o întâlnire cu Nikolai Patrushev, secretarul Consiliului de Securitate al Federației Ruse, în calitate de coordonatori în cadrul mecanismului de consultare strategică de securitate China-Rusia.

„Directorul Wang a declarat că, în ciuda situației internaționale complexe și severe, relațiile dintre China și Rusia au trecut testul timpului și sunt mature, rezistente și solide.

Parteneriatul strategic cuprinzător de coordonare China-Rusia nu vizează niciodată o terță parte și nu tolerează interferența unei terțe părți, cu atât mai puțin constrângerii din partea unei terțe părți. Acest lucru se datorează faptului că relațiile China-Rusia au o bază politică, economică și culturală solidă și au fost binecuvântate cu calmul și sobrietatea care decurg dintr-o înțelegere aprofundată a experienței istorice. Mai important, acest lucru se datorează faptului că lumea multipolară și democrația mai mare în relațiile internaționale, pe care China și Rusia le susțin în comun, sunt în conformitate cu tendințele vremurilor și aspirațiile majorității țărilor.

China și Rusia au susținut și au practicat întotdeauna un multilateralism autentic, s-au opus oricărei forme de unilateralism și agresiune, au protejat cu fermitate suveranitatea, securitatea și interesele de dezvoltare ale fiecărei țări, explorează în mod activ o cale de dezvoltare care se potrivește condițiilor lor naționale și exploatează potențialul de cooperare în diferite domenii.

Indiferent de modul în care se schimbă situația internațională, China este dispusă să mențină impulsul de dezvoltare solid al noului tip de relație cu Rusia și hotărârea strategică, să aprofundeze încrederea politică reciprocă, să consolideze coordonarea strategică, să extindă cooperarea practică, să protejeze interesele legitime ale celor două ţări și să joace un rol constructiv în promovarea păcii şi dezvoltării mondiale.

Partea rusă a afirmat că, în prezent, relațiile Rusia-China se îndreaptă către obiectivele stabilite, iar cooperarea bilaterală în diverse domenii și coordonarea în organizații precum Organizația de Cooperare din Shanghai și BRICS au dat rezultate fructuoase. Consolidarea solidarității și coordonării în afacerile internaţionale este crucială pentru promovarea unei mari democraţii în relaţiile internaţionale și a echilibrului și stabilității în dinamica globală. Cele două părți au convenit să continue să consolideze coordonarea în mecanismele internaționale multilaterale precum Națiunile Unite, să practice un adevărat multilateralism, să apere scopurile și principiile Cartei ONU, să se opună cu hotărâre hegemonismului și confruntării de grup și să promoveze democratizarea relațiilor internaționale și multipolarizarea lumii. Cele două părți consideră că pacea și stabilitatea în Asia-Pacific ar trebui menținute cu fermitate și că ar trebui să se opună introducerii mentalității Războiului Rece, confruntării blocurilor și confruntării ideologice. În timpul vizitei sale în Rusia, directorul Wang Yi a avut, de asemenea, un schimb aprofundat de opinii cu partea rusă cu privire la problema Ucrainei. El a salutat reafirmarea Rusiei în ceea ce privește dorința de a rezolva problema prin dialog și negociere. El a subliniat că, cu cât situația este mai complicată, cu atât nu putem renunța la eforturile de pace și sperăm că toate părțile vor depăși dificultățile, vor continua să creeze condiții pentru dialog și negociere și să găsească modalități eficiente de reglementare politică. Sperăm că toate părțile vor depăși dificultățile, vor continua să creeze condiții pentru dialog și negociere și să găsească o cale eficientă de soluționare politică. China va susține întotdeauna, o poziție obiectivă și echitabilă și va juca un rol constructiv în căutarea unei soluții politice a crizei.” a declarat purtătorul de cuvânt Wang Wenbin în timpul unei conferințe de presă din data de 23 februarie.

Merită, de asemenea, menționat și faptul că partea rusă a declarat că China a prezentat câteva opinii importante privind căutarea unei soluții pașnice la criza ucraineană. Cu toate acestea, un oficial ucrainean a infirmat aceste informații.

Pornind de la „ofensiva de farmec”, plănuită de China pentru a-și consolida relațiile cu Occidentul, în special cu Europa, așa cum a descris-o presa americană, Global Times scrie următoarele:

„La sfârșitul anului trecut, China a primit vizitele cancelarului german Scholz și ale președintelui Consiliului European Michel. La începutul acestui an, China așteaptă să primească vizita președintelui francez Macron și a premierului italian Meloni. Vizita lui Wang Yi ar trebui să facă, de asemenea, parte din acest efort. Potrivit unor rapoarte, China speră să restabilească calmul relațiilor chino-UE și speră să folosească oportunitățile economice chineze recent deschise pentru a atrage lideri europeni.”

În continuare, vă prezentăm traducerea unui articol publicat de Global Times, care relevă opinia chineză cu privire la Conferința de Securitate de la München.

Editorial Global Times:

Ceea ce va aduce China la Conferința de Securitate de la München va fi o soluție fundamentală

Wang Yi, membru al Biroului Politic al Comitetului Central al Partidului Comunist Chinez și director al Biroului Comisiei pentru Afaceri Externe, va vizita Franța, Italia, Ungaria și Rusia în perioada 14-22 februarie și va participa la cea de-a 59-a Conferință de Securitate de la München (MSC), în cadrul căruia va susține un discurs prin care va răspunde întrebărilor cu privire la poziția Chinei. În timpul acestor vizite, cât și pe durata desfășurării conferinței, Wang Yi se va întâlni cu liderii mai multor țări. Fiind cel mai înalt oficial chinez care va vizita Europa după cel de-al XX-lea Congres Național al Partidului Comunist din China, turneul său va atrage atenția la nivel internațional.

Cea de-a 59-a Conferință de Securitate de la München va oferi o platformă Europei pentru dezbateri privind în principal securitatea regională. Potrivit tradiției, Conferința de Securitate de la München se va concentra asupra parteneriatului transatlantic, fiind considerată adesea o platformă importantă pentru „a demonstra solidaritatea occidentală”, și fiind cunoscută drept „o adunare a familiei transatlantice”. O caracteristică specială a ediției de anul acesta este organizarea ei la împlinirea unui an de la izbucnirea conflictului dintre Rusia-Ucraina. Când ediția anterioară a conferinței (*aceasta a avut loc în perioada 18-20 februarie 2022) a luat sfârșit, la granița dintre Rusia și Ucraina încă nu se auzeau împușcături. Majoritatea europenilor nu credeau că conflictele militare vor reveni în Europa, însă în acest an, pentru ei, lumea a suferit mari schimbări.

Pentru a evita transformarea Conferinței de Securitate de la München într-un forum destinat schimburilor interne între Europa și Statele Unite, la ediția de anul acesta au fost invitați mai mulți reprezentanți din economiile emergente. Potrivit Raportului conferinţei (*un document prezentat înainte de începerea conferinței), ediția din acest an a Conferinței a vizat „soluționarea pașnică a conflictelor” , ceea ce reprezintă convingerea reală a organizatorilor.

Totodată, organizatorii au transmis și speranța că acest forum să fie un prilej pentru dialogul dintre China și SUA, și nu o confruntare, ceea ce este în concordanță cu poziția consecventă a părții chineze. China a participat la Conferința de Securitate de la München în spiritul păcii, al bunăvoinței și al sincerității pentru cooperare, ceea ce reflectă asumarea misiunii și viziunea generoasă condusă de simțul responsabilității unei țări importante.

Lideri a 40 de țări și peste 90 de miniștri vor participa la Conferința de Securitate de la München. Mass-media internațională și-a instalat camerele devreme și este în așteptare.

Ce va declara delegația chineză cu privire la problemele majore de securitate de interes general pentru comunitatea internațională? și Cu reprezentanții căror țări va interacționa aceasta? Va avea loc o întâlnire și cu reprezentanții Statelor Unite? constituie cele două mari aspecte care îi  preocupă pe jurnaliștii străini. Într-o anumită măsură, speranța ca reprezentanții Chinei și ai Statelor Unite se vor întâlni la Conferința de la München este și o proiecție a incertitudinilor europenilor cu privire la situația securității în relațiile sino-americane, în spatele cărora exista speranța stabilizării lor.

Întrebarea este însă, pot SUA răspunde așteptărilor UE? Fiind mereu cel care a compromis consecvent Conferința de Securitate de la München, Statele Unite arată din ce în ce mai mult tendința ca în „musafirul ia partea gazdei”.

Restul lumii a observat deja că, spre deosebire de Statele Unite și NATO, care doresc să facă din Conferința de Securitate de la München un forum intern, în cadrul căruia lumea occidentală își consumă propriile mesaje și își celebrează propriile victorii locale, Europa are propria poziție și opinii cu privire la Conferința de Securitate de la München, precum și asupra securității internaționale și a sistemului de guvernanță.

Judecând după experiențele anterioare, opiniile reprezentanților chinezi cu privire la poziția Chinei față de problemele internaționale majore la Conferința de Securitate de la München sunt urmărite pe scară largă și deseori câștigă multă înțelegere și sprijin. Deteriorarea rapidă a securității europene în ultimul an a dovedit și mai mult importanța promovării inițiativei de securitate globală a Chinei. Aderarea la un concept de securitate comun, cuprinzător, cooperant și durabil este o soluție fundamentală pentru dilema de securitate a Europei. Atâta timp cât nu există prejudecăți, cred că europenii pot vedea acest lucru. Este posibil ca având în vedere contextul actual, vocea Chinei la Conferința de Securitate de la München din acest an să primească mai multă atenție. Acest tip de comunicare și de schimb direct va promova încrederea și va risipi îndoielile dintre China și Occident.

Conflictul dintre Rusia și Ucraina durează deja de un an, iar adevărul este că toate părțile sunt foarte obosite, iar europenii vor pace. În timp ce Statele Unite au continuat să pună paie pe foc, China a urmărit întotdeauna promovarea păcii și a discuțiilor. În acest sens, China și Europa împărtășesc interese comune și o abordare comună. Trebuie să fim însă conștienți că, din cauza presiunii continue a Statelor Unite ale Americii asupra Europei, delegația chineză nu va fi întâmpinată cu flori și cu covor roșu.

Chiar și în acest context, China a trimis în continuare diplomați de rang înalt să viziteze Europa și să participe la conferință, ceea ce este suficient pentru a demonstra curajul și determinarea noastră strategică, precum și hotărârea noastră de a promova cooperarea prin dialog. Indiferent de provocările impuse de Statele Unite, convergența largă de interese dintre China și Europa este o realitate obiectivă care nu poate fi schimbată sau evitată.

Dacă Europa dorește cu adevărat să facă din Conferința de Securitate de la München o conferință pentru „promovarea rezolvării pașnice a conflictelor”, atunci singura modalitate este aceea de a acorda cu adevărat atenție vocii delegației chineze și de a începe un dialog cu China într-o manieră pragmatică. China și Europa împărtășesc multe opinii similare cu privire la ordinea internațională și nu există un conflict de interese fundamental. Conferirea unei solidități relațiilor China-UE, pentru a rezista interferențelor externe, în cea mai mare măsură, este deosebit de importantă atât pentru relațiile China-UE, cât și pentru întreaga lume.

Sursa: aici.

Echipa de traducători a Centrului de Studii Sino-Ruse (CSSR) din cadrul ISPRI: Paula Toma (coordonator proiect „China la zi”) și Diana Ghinea.

Opinii


Ultimele știri
Cele mai citite