China doreşte relaţii mai bune cu Coreea de Sud, în pofida „dificultăţilor” | VIDEO

0
Publicat:

Ministrul de externe al Chinei, Wang Yi, s-a pronunţat în favoarea relaţiilor mai bune cu Coreea de Sud la finalul discuţiilor de la Beijing cu omologul său sud-coreean, Cho Tae-yul, a spus marţi agenţia oficială de presă Xinhua, scrie AFP, scrie AGERPRES.

Drapele China și Coreea de Sud FOTO: Shutterstock
Drapele China și Coreea de Sud FOTO: Shutterstock

Vizita efectuată luni şi marţi de Cho Tae-yul este prima în China a unui şef al diplomaţiei sud-coreene după peste şase ani.

Relaţiile dintre cele două ţări „s-au confruntat cu dificultăţi şi provocări”, a spus Wang Yi, potrivit Xinhua.

Wang Yi a îndemnat ambele părţi să „se înţeleagă şi să se respecte, să consolideze comunicarea şi schimburile comerciale, să elimine neînţelegerile şi să consolideze încrederea reciprocă”.

El şi-a mai exprimat speranța că sud-coreenii va gestiona „corect şi prudent” problemele legate de Taiwan şi va respecta politica „o singură Chină”.

În ultimii ani, China şi-a intensificat presiunea militară şi politică asupra Taiwanului, o insulă pe care o revendică drept teritoriu.

În aprilie, preşedintele din Coreea de Sud, Yoon Suk Yeol, a declarat că tensiunile legate de Taiwan sunt cauzate de „încercările de a schimba statu-quoul prin forţă”. După care Beijingul a protestat oficial, ceea ce Seul a considerat o „lipsă gravă de curtoazie diplomatică”.

Cho Tae-yul a declarat la Beijing îmbunătățirea relațiilor sunt în „interesul comun” al ambelor ţări şi că Seulul doreşte, de asemenea, să consolideze încrederea reciprocă, potrivit Xinhua.

Vizita acestuia precede un summit tripartit cu Japonia, programat pentru sfârşitul lunii mai, pentru a încerca să liniştească preocupările Beijingului cu privire la adâncirea legăturilor de securitate dintre Washington, Tokyo şi Seul.

În contextul în care Coreea de Nord îşi înmulţeşte ameninţările nucleare, Coreea de Sud s-a apropiat şi mai mult de aliatul său american, încercând în acelaşi timp să îngroape securea războiului cu Japonia. Iar dacă China este cel mai mare partener comercial al Coreei de Sud, este şi principalul aliat şi susţinător economic al Phenianului.

Ultimul astfel de summit a avut loc în 2019, reaminteşte AFP, adaugă AGERPRES.

China



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite