Înțelegerea secretă dintre Kim Jong-un și China duce sute de oameni în fața plutonului de execuție. Apel către comunitatea internațională

0
Publicat:

O înțelegere secretă dintre liderul comunist nord-coreean Kim Jong-un și China poate duce la execuția a sute de dezertori nord-coreeni, arată un raport al Coreei de Sud.

Femeile sunt abuzate constant în Coreea de Nord
Femeile sunt abuzate constant în Coreea de Nord FOTO BBC

Alte mii de dezertori nord-coreeni sunt „ținte ușoare” în centrele de detenție din China și ar putea dispărea „în orice moment”, scrie The Sun.

Asta pentru că până acum nu a fost stabilită nicio comunicare cu cei 600 de dezertori de când au fost trimiși înapoi în Coreea de Nord acum aproape două luni, la adăpostul întunericului, în „cea mai mare repatriere în masă de acest fel din ultimii ani".

Experții în drepturile omului cred că tortura, închisoarea în lagăre de concentrare, avorturile forțate și execuțiile îi așteaptă pe cei întorși, în timp ce Coreea de Nord îi etichetează drept „criminali" și „trădători".

Mulți au fost reținuți în China în timp ce încercau să fugă în Coreea de Sud și în alte țări, în căutarea libertății.

China este cunoscută pentru a avea o „alianță de sânge" cu vecinul și aliatul său Coreea de Nord și există temeri că Kim Jong-un a încheiat un acord cu liderii chinezi pentru trimiterea înapoi a dezertorilor.

Autocare și microbuze operate și puternic păzite de oficiali de securitate chinezi au fost observate mutând dezertori nord-coreeni din centrele de detenție chineze înapoi în Coreea de Nord la punctele de trecere a frontierei în octombrie.

Kim Jong-un nu ezită să îi condamne la moarte pe dezertori
Kim Jong-un nu ezită să îi condamne la moarte pe dezertori FOTO Profimedia jpg

O anchetă realizată de un ONG din Coreea de Sud, Grupul de Lucru pentru Justiția de Tranziție, a dezvăluit cum cinci puncte de trecere la frontieră au fost utilizate de autocarele din China.

Dintre cei 600 de dezertori, se estimează că cel puțin 300 au fost mutați doar prin unul dintre punctele de trecere în timpul deportării din 9 octombrie.

Organizația sud-coreeană se teme că până la 1.500 de dezertori reținuți acum în China ar putea fi trimiși înapoi în lunile următoare după ce Phenianul și-a redeschis granițele în august.

Locația dezertorilor întorși forțat – dintre care 70% ar fi femei - rămâne necunoscută din cauza lipsei de informații din Coreea de Nord.

Nici China, nici Coreea de Nord nu au confirmat sau infirmat informațiile despre recenta deportare în masă.

China susține că nu există dovezi ale violării drepturilor omului în Coreea de Nord

China a răspuns la îngrijorările ridicate de Elizabeth Salmon - raportorul special al ONU pentru drepturile omului în Coreea de Nord - și și-a justificat politica de deportare a nord-coreenilor.

China susține că nu există dovezi clare de tortură sau „violări masive ale drepturilor omului” în Coreea de Nord - în ciuda tuturor marilor organizații pentru drepturile omului care ridică probleme serioase.

Grupul solicită acum Regatului Unit și SUA să ajute la oprirea „dispariției multor alți nord-coreeni în abis”.

Ethan Hee-Seok Shin, analist juridic la Grupul de Lucru pentru Justiția de Tranziție, a declarat: „Tăcerea internațională care învăluie atrocitățile împotriva poporului nord-coreean trebuie să înceteze.

Noi estimăm că cel puțin încă 1.100 de nord-coreeni sunt reținuți în centrele de detenție din China”, a continuat acesta.

Ei sunt 'ținte ușoare' care ar putea fi deportați înapoi în regimul criminal de care au fugit în orice moment”, mai spune reprezentantul organizației.

Comunitatea internațională trebuie să lucreze împreună nu numai pentru a asigura că atât China, cât și Coreea de Nord sunt trase la răspundere pentru acțiunile lor oribile, ci și pentru a găsi o soluție la această problemă de generații”, a încheiat acesta.

Catriona Murdoch, avocat britanic și partener la Global Rights Compliance, a adăugat: „Crima de dispariție forțată bântuie și chinuie familiile rămase în urmă. Angoasa totală a unei vieți blocate într-un centru de detenție chinez și confruntarea cu o repatriere forțată în Coreea de Nord distopică, unde este foarte probabil să îndure o soartă barbară ca pedeapsă pentru evadare.

Infografie executii Coreea de Nord

A venit momentul să vorbim, să îi căutăm pe cei dispăruți, să prevenim noi dispariții și să urmărim cu rigurozitate responsabilitatea celor care comit astfel de crime”, spune Murdoch.

Arestată în China după 25 de ani

Kim Kyu a vorbit la un eveniment organizat de ONG-ul amintit despre suferința legată de soarta care o așteaptă pe sora sa Kim Cheol-ok în Coreea de Nord.

Cheol-ok este una dintre puținele nord-coreene cunoscute care au fost recent deportate.

Ea a fugit din Coreea de Nord la vârsta de 14 ani, în timpul foametei din 1998, și s-a stabilit într-un mic oraș din provincia chineză de nord-est Jilin.

A fost forțată într-un mariaj - aranjat de un traficant de persoane - cu un bărbat chinez și a dat ulterior naștere unei fiice.

A ajuns să-și iubească familia - dar a fost arestată brusc pe 5 aprilie anul acesta, la doar câteva luni înainte de nașterea nepoatei sale.

Kim a declarat pentru The Sun: „Sora mea mai mică a fost arestată de poliția chineză în Changchun la două ore după ce a plecat de acasă spre Thailanda. A fost dusă imediat la Stația de Poliție Baiyisan din provincia Jilin. După ce a fost ținută acolo timp de aproximativ șase luni, a fost repatriată forțat în Coreea de Nord la 9 octombrie. Nu am nicio idee unde este sau unde este ținută acum sora mea mai mică.

Mă preocupă pedeapsa severă, munca forțată și condițiile aspre de frig și foame cu care se va confrunta în Coreea de Nord. Tot ce îmi doresc este ca sora mea să se întoarcă la fiica ei”, a spus acesta.

Alți dezertori forțați să se întoarcă au povestit cum au fost torturați și izgoniți, trăind cu teama că rămân pe „lista țintelor” lui Kim Jong Un.

De asemenea, s-a afirmat că mii de refugiați trăiesc în secret în Marea Britanie și SUA după ce au scăpat de regimul brutal de la Phenian.

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite