VIDEO Concursurile de miss, lansatoare de cariere

0
0

Pentru unele dintre câştigătoare, concursurile de frumuseţe din anii ‘90 au fost o rampă de lansare în showbiz, iar pentru altele, doar o experienţă pasageră. Foste Miss România precum Daniela Nane sau Roberta Anastase au ales actoria, respectiv politica după ce au câştigat titlul. Altele au rămas fidele modei.

În urmă cu 20 de ani, o Românie trezită dintr-un somn de jumătate de secol  încerca să digere libertatea cu tot ceea ce a adus ea. La fel ca vitrina unuia dintre multele buticuri „capitaliste", unde existau, „în consens", şi dresuri-plasă, şi Bonibon, şi lănţişoare de aur, ceea ce mult mai târziu avea să se numească showbiz autohton a testat, la început, o formulă bazată pe imitaţie, kitsch, dar şi inovaţie.

Mai citeşte şi:

VIDEO Vedetele TV, între „tanc rusesc“ şi strategii de PR

Cum s-a născut publicitatea românească, ce seriale urmărea publicul în anii '90, pentru ce desene animate chiuleau cei mici de la şcoală, care erau melodiile preferate şi ce vedete lansa televiziunea aţi aflat din serialul publicat în „Adevărul". Seria se încheie astăzi, cu un subiect foarte bine reprezentat în presa anilor '90: concursurile de miss şi frumuseţile pe care acestea le lansau.

Bianca Brad , Miss Prinţesa Frumuseţii în 1990

image

Câştigătoarele miss din ultimii 20 de ani fie au ajuns vedete, fie au dispărut cu totul din peisajul showbiz-ului autohton. După o perioadă de peste 10 ani în care competiţiile de frumuseţe se reduceau la un simplu concurs comunist: „Muncă, Tineret, Frumuseţe", la începutul anilor '90 acestea au apărut timid. În 1990, Bianca Brad participa la concursul naţional „Miss Prinţesa Frumuseţii". Blonda cu ochi albaştri cucerea marele premiu. A ajuns la această competiţie datorită mamei ei.

„Eu nu participasem nici măcar la concursul de Miss Boboc în liceu pentru că nu mă atrăgea ideea şi eram prea timidă pentru asta. Dar mama a insistat şi se pare că a avut o intuiţie bună", povesteşte Bianca Brad.

Pentru frumuseţea cu care s-a remarcat, ea a fost răsplătită cu un automobil marca Dacia. Din păcate a fost nevoită să aştepte un an şi să-i ameninţe pe organizatori că-i dă în judecată pentru a-şi primi „marele premiu". De atunci, nu a mai participat la asemenea competiţii, dar experienţa a ajutat-o enorm:

Rita Mureşan, Miss România Top Model în 1991

image

„Mi-a adus popularitate. Şi acum, foarte multă lume îşi aminteşte concursul". În ultimii 20 de ani, vedeta a făcut câte puţin din toate. A fost prezentatoare de emisiuni (TVR 1, Antena 1 şi OTV), a jucat în filme („Modigliani", „Rochia albă de dantelă" etc.) sau a fost gazda unor evenimente (Cerbul de Aur). Cea mai mare parte a carierei sale însă a făcut modelling. În prezent, Bianca Brad se dedică în totalitate organizaţiei EMMA - Eternul Miracol Materna Alinare.

„Miss Prinţesa Frumuseţii" era cel de-al doilea concurs din ţară, după „Miss România" - competiţie care îşi propulsa premiantele la nivel internaţional (Miss Universe, Miss Queen of Europe sau Best Model of The World).

De la miss la actorie

În 1991, la prima ediţie de după Revoluţie, Daniela Nane a fost prima femeie din România care a câştigat „Miss România" şi care chiar a reprezentat ţara noastră la „Miss Universe" din Las Vegas. După această experienţă, deşi a primit oferte să lucreze ca model la Tokio sau la Londra, Nane s-a întors în România pentru a termina facultatea de teatru. Actriţa a jucat în mai multe filme şi seriale, printre care „Orient Express", „La urgenţă", „17 - O poveste despre destin".

Iulia Frăţilă, Miss Constanţa în 1993

image

În 1992, Camelia Ilie a fost frumoasa care a cucerit România şi a ajuns, în acelaşi an, să ne reprezinte şi la „Miss World". Imediat după concurs, ea a fost angajată pe post de redactor la „Evenimentul zilei", tocmai pentru că era frumoasă. După ce a încetat colaborarea cu ziarul, aceasta a dispărut din peisajul mediatic.  

Rita Mureşan a câştigat titlul „Miss România Top Model" în 1993, când avea doar 19 ani. „Eram în timpul facultăţii şi unul dintre organizatori ne-a văzut pe stradă pe mine şi pe colega mea şi ne-a invitat la castingul final, unde, din 100 de fete, rămâneau 20. Pe mine m-au ales între cele 20", îşi aminteşte Rita Mureşan.

Concursul i-a schimbat complet cursul vieţii. După facultate ar fi vrut să devină procuror criminalist. Cu toate acestea, Mureşan a rămas fascinată de lumea modei, de care este legată şi în ziua de azi. Aceasta nu a mai apucat să participe la competiţia „Best Model of The World" pentru că şi-a început cariera de model în Italia, iar programul nu i-a mai permis să onoreze acel contract. A rămas în Italia timp de trei ani, după care s-a reîntors în ţară, şi-a întemeiat o familie şi a deschis o casă de modă.

Anul acesta, creatoarea vrea să pună pe picioare o şcoală de modele în completarea căreia să lanseze un nou concurs de frumuseţe: „Miss Teenager România", pentru fetele cu vârste cuprinse între 14 şi 19 ani.

Patru dive într-un an

Roberta Anastase, Miss România în 1994

image

După Rita Mureşan a urmat Roberta Anastase. În 1994, aceasta a concurat cot la cot cu Andreea Marin, Iulia Frăţilă şi Simona Pătruleasa. Anastase ne-a reprezentat şi la „Miss Universe". Ea a refuzat să-şi facă o carieră în lumea modei şi ales scena politică. În prezent este preşedintele Camerei Deputaţilor din partea PDL. Iulia Frăţilă nu a avut succes la „Miss România", în schimb aceasta a fost aleasă frumoasa oraşului Constanţa în 1993. 

Câştigătoarele „Miss România" din perioada 1995 - 1998 nu s-au remarcat în showbiz-ul autohton. Abia în 1999, Nicoleta Luciu, pe atunci un simplu model, câştiga coroana ce o desemna ca fiind cea mai frumoasă fata din ţară. După această experienţă, cariera tinerei a explodat. A ajuns să pozeze în „Playboy". De patru ori!

Luciu a fost şi imaginea mai multor branduri. A „gustat" puţin din televiziune, ca asistentă de platou în emisiunea lui Teo Trandafir. După 2005, Luciu a jucat în mai multe telenovele româneşti. După Nicoleta Luciu, niciuna dintre câştigătoarele „Miss România" nu s-a mai bucurat de succesul veteranelor din anii '90. 

"Eram în timpul facultăţii şi unul dintre organizatori ne-a văzut pe stradă pe mine şi pe colega mea şi ne-a invitat la castingul final."
Rita Mureşan
designer

"Eu nu participasem nici măcar la concursul de Miss Boboc în liceu."
Bianca Brad
membru EMMA

Frumoasele necâştigătoare de la „Miss România"

Andreea Marin , Simona Pătruleasa şi Iulia Frăţilă se numără printre participantele la „Miss România" din 1994. Din păcate, niciuna nu a reuşit să câştige. Roberta Anastase s-a dovedit cea mai frumoasă în ediţia din acel an. Chiar şi aşa, eşecul de-atunci nu le-a oprit pe cele trei „dive" să se remarce.

Pe vremea aceea, Andreea Marin avea 19 ani şi deja lucra la TVR Iaşi. Ulterior, s-a mutat la Bucureşti şi a rămas fidelă televiziunii publice, unde a lucrat 15 ani.

Cea mai importantă perioadă din cariera ei a fost, de fapt, între anii 1999 şi 2008, când a fost „zâna" de la „Surprize Surprize". Deşi spune că nu i-a ajutat „la nimic" faptul că a participat la un concurs de frumuseţe, Andreea Marin a fost, de-a lungul timpului, imaginea unor branduri ca Garnier -  L'Oreal,  BMW Automobile, Cartier, Procter& Gamble - Head& Shoulders. După ce s-a căsătorit cu Ştefan Bănică Jr., puterea brandului „Andreea Marin" a sporit. În prezent este Ambasadoarea Bunăvoinţei pentru Unicef în România.

Simona Pătruleasa, o altă „pierzătoare" a concursului „Miss România" din 1994, a ales tot calea televiziunii. Vedeta s-a perindat pe la Realitatea TV şi Antena 1, unde a prezentat ştiri sportive şi a „făcut valuri" printre telespectatorii microbişti. Din toamna lui 2009, Pătruleasa s-a mutat la Kanal D, unde prezintă principalul jurnal de ştiri în zilele de weekend.

Desemnată „Miss Constanţa", Iulia Frăţilă nu a luat premiul cel mare la „Miss România". Chiar dacă a cochetat în adolescenţă cu viaţa de manechin, blonda a ieşit în evidenţă de-abia după ce a intrat în televiziune. Primul contact cu „sticla" a fost în primul an de facultate, când s-a deschis TV Soti din Neptun.

Mai târziu a ajuns în Bucureşti, direct la Pro TV. A fost asistenta lui Florin Călinescu la „Te uiţi şi câştigi", iar mai apoi s-a mutat la „Roata Norocului", unde lucra alături de Mihai Călin. La Prima TV a lucrat la câteva emisiuni sportive. În ultimii ani, Iulia Frăţilă a intrat într-un „con de umbră".

Cine a fost prima Miss România?

În România, primul concurs de frumuseţe a avut loc în 1929. Magda Demetrescu (foto) a aflat de concurs din revista „Realitatea Ilustrată". Regulile erau stricte: fetele trebuiau să aibă vârste cuprinse între 16 şi 25 de ani, să nu fie căsătorite şi să fie de-o moralitate impecabilă.

Artificiile de orice fel, corset sau machiaj, nu erau permise. Magda a câştigat în martie coroana de „Miss România" şi, la aflarea veştii, a leşinat de emoţie. Tot în 1929, în iunie, Demetrescu a ocupat locul al şaselea la „Miss Universe".

image
image
image


Andreea Marin
Roberta Anastase

Roberta Anastase la Miss Univers

Stil de viață


Ultimele știri
Cele mai citite