Zece beneficii pentru sănătate ale renunțării la alcool
0Alcoolul contribuie la un risc crescut de cancer, boli de inimă și tulburări mintale; evitând alcoolul, vei observa îmbunătățiri în numeroase domenii ale vieții tale.
Dacă în 2019 un studiu realizat de Global Drug Survey constata că britanicii se îmbată mai mult decât orice altă nație, în 2024, românii sunt considerați cei mai mari băutori de alcool la nivel european, potrivit datelor OMS (Organizația Mondială a Sănătății).
Deși consumul de alcool este o activitate populară în multe culturi, beneficiile reducerii sau renunțării la acesta, atât pe termen scurt, cât și pe termen lung, nu pot fi ignorate.
În Regatul Unit, campania Sober October, inițiată pentru a sprijini organizațiile caritabile care se ocupă de sănătatea mintală și de prevenirea problemelor legate de consumul de alcool, preluată și în Australia, Irlanda și Statele Unite, s-a transformat într-o provocare de a adopta un stil de viață mai sănătos și de a reflecta asupra obiceiurilor de consum de alcool.
Impactul alcoolului asupra sănătății: ce trebuie să știm
Alcoolul, un compus chimic care conține etanol, are efecte semnificative asupra organismului uman. Odată ingerat, este rapid absorbit în sânge, având un impact direct asupra diferitelor funcții ale corpului, în special asupra creierului. Un aspect crucial este că alcoolul suprimă activitatea cortexului prefrontal, responsabil pentru autocontrol și inhibiție. Astfel se ajunge la comportamente impulsive pe care, în stare de luciditate, oamenii le-ar evita.
Și, deși mulți consideră că alcoolul poate îmbunătăți starea de spirit, efectul său este, de fapt, unul depresiv, cauzând anxietate și tristețe în ziua următoare. Mai mult, consumul de alcool este asociat cu un risc crescut pentru diverse afecțiuni grave, inclusiv: cancer, boli de inimă, afecțiuni hepatice, accidente vasculare cerebrale, probleme de sănătate mintală, tulburări de somn.
„Consumul regulat de alcool generează daune cumulative, adesea invizibile la început. Afectează ficatul, stomacul, pielea și creierul. În jurul vârstei de 45 de ani, problemele devin evidente, dar, în acest stadiu, este mai probabil să fi dezvoltat deja o dependență de alcool sau o adevărată adicție. Aceasta face ca renunțarea să fie o provocare. Totuși, reducerea sau renunțarea la alcool, indiferent de vârstă, aduce beneficii semnificative”, menționează profesoara Sally Marlow, specialistă în sănătate mintală și dependență la King’s College London.
Și Organizația Mondială a Sănătății (OMS) subliniază că alcoolul este o „substanță toxică, psihotropă și cu potențial de dependență”.
Impactul imediat al renunțării la alcool asupra aspectului fizic
Renunțarea la alcool aduce așadar beneficii imediate: fără mahmureală, un somn mai odihnitor, o stare mentală îmbunătățită și o piele mai sănătoasă.
„Deoarece alcoolul este un depresiv, ar trebui să începi să observi o îmbunătățire a stării de spirit și a sănătății mintale. De asemenea, renunțarea la alcool poate avea efecte pozitive și asupra aspectului tău fizic. Alcoolul deshidratează corpul, ceea ce poate face ca pielea și ochii să pară lipsite de strălucire. Când reduci consumul sau renunți complet, pielea ta va arăta mai sănătoasă”, explică Karen Tyrell, directorul executiv al organizației Drinkaware.
Somn mai bun fără alcool: iată de ce contează
O noapte de băut excesiv lasă adesea în urmă un somn de slabă calitate, iar dimineața vine cu oboseală, deshidratare, greață și dureri de cap. Conform organizației Drinkaware, chiar și câteva băuturi pot perturba ciclul de somn, afectându-i calitatea.
Alcoolul reduce timpul petrecut în stadiul REM al somnului, etapa crucială pentru refacerea creierului și o sănătate mintală optimă. Fără acest stadiu profund, te trezești mai puțin odihnit. Pe lângă aceasta, alcoolul acționează ca un diuretic, cauzând pierderi suplimentare de lichide și, implicit, deshidratare — un alt factor care contribuie la somnul de slabă calitate.
Reducerea sau renunțarea la alcool poate duce la o îmbunătățire imediată a somnului, ceea ce se traduce prin mai multă energie și o stare generală de bine.
Risc redus de accidente
Conform datelor furnizate de NHS din Regatul Unit, peste 10% dintre vizitele la unitățile de urgență sunt cauzate de consumul de alcool, iar mai mult de 1,2 milioane de incidente violente în Anglia sunt asociate cu abuzul de alcool.
Risc redus de cancer în lipsa licorii lui Bachus
Consumul de alcool este un factor de risc major pentru cancer, fiind clasificat de Agenția Internațională pentru Cercetarea Cancerului ca un cancerigen din grupa 1, precum tutunul și radiațiile. În 2020, conform OMS, 4% dintre cancerele diagnosticate erau legate de alcool, acesta fiind asociat cu șapte tipuri din această afecțiune, inclusiv cancerul de sân și cel de colon.
Malcolm Clark de la Cancer Research UK afirmă că reducerea consumului de alcool poate diminua semnificativ riscul de cancer. De asemenea, pentru cei care nu consumă alcool, riscul de cancer scade pe măsură ce se abțin mai mult. Renunțarea la alcool nu îmbunătățește doar sănătatea generală, ci oferă și o protecție suplimentară împotriva cancerului, evidențiind importanța unui stil de viață sănătos.
Sistem imunitar întărit
Reducerea consumului de alcool aduce un beneficiu major: un sistem imunitar mai puternic. Alcoolul în exces afectează grav imunitatea. NHS definește consumul excesiv ca fiind „consumul de alcool în cantități mari într-o perioadă scurtă”, respectiv opt unități pentru bărbați (echivalentul a aproximativ 200 ml de whisky / un litru de vin / 2,5 litri de bere) și șase pentru femei (150 ml de whisky / 750 ml de vin / 2 litri de bere) într-o singură sesiune de băut.
Un studiu din 2015, publicat în revista de sănătate Alcohol, a arătat că un singur episod de consum excesiv poate reduce numărul de globule albe, slăbind astfel sistemul imunitar. Chiar și consumul moderat de alcool poate afecta imunitatea și îngreuna procesul de reparare a organismului. Când renunți la alcool, sistemul imunitar începe să se refacă, cu excepția cazului în care s-au produs deja daune pe termen lung, precum bolile de ficat.
Renunțarea la alcool: cheia pentru o inimă mai sănătoasă
Există o idee răspândită că vinul roșu este bun pentru inimă, datorită unui antioxidant numit resveratrol. În 1992, un studiu publicat în The Lancet afirma că un consum moderat de alcool reduce atacurile de cord cu 40%, ducând la ceea ce se numește „paradoxul francez” - observația că francezii au mai puține atacuri de cord, deși consumă grăsimi saturate și vin roșu.
Totuși, în ultimii ani, experții au contestat această viziune. Potrivit profesorului Marlow, nu există beneficii pentru sănătate asociate cu alcoolul, inclusiv în privința sănătății inimii. În 2023, Organizația Mondială a Sănătății a confirmat că nu există o cantitate de alcool care să nu afecteze sănătatea. În plus, un studiu realizat de Universitatea Boston, publicat în iulie 2023, a arătat că chiar și o singură băutură pe zi poate crește tensiunea arterială.
Alcoolul și kilogramele - calea spre silueta visată
Renunțarea la alcool poate ajuta și la pierderea în greutate, deoarece băuturile alcoolice sunt bogate în calorii. De exemplu, o halbă de bere are aproximativ 200 de calorii, iar un pahar mare de vin conține chiar mai mult. Băuturile spirtoase sunt adesea amestecate cu sucuri carbogazoase și calorice, precum cola sau limonada. Profesoara Marlow sugerează diluarea vinului cu apă minerală pentru a crea un șpriț.
Un studiu din 2023 publicat în BMC Public Health Journal a constatat că un consum regulat de alcool este legat de obezitate, iar un altul din 2020, al Universității College London, menționa că un consum excesiv de alcool poate adăuga patru centimetri la circumferința taliei. Dr. Linda Ng Fat, autoarea principală a studiului, remarca: „Cu cât adulții consumă mai mult alcool, cu atât talia lor crește pe măsură ce îmbătrânesc”.
Îmbunătățirea sănătății mintale
„Mulți oameni care renunță la alcool sau își reduc consumul observă o scădere a anxietății și depresiei. Aceasta îi surprinde pe unii, care cred că alcoolul îi ajută, dar efectul este de fapt opus”, susține profesorul Marlow.
Alcoolul afectează neurotransmițătorii din creier legați de stările de anxietate și depresie. În special femeile care iau antidepresive ar trebui să primească suport pentru a renunța la alcool, deoarece acesta le poate face medicamentele ineficiente: „Fără a aborda consumul de alcool, tratamentele antidepresive nu vor funcționa”.
Impactul asupra relațiilor și vieții sociale
„Alcoolul este adesea perceput ca un facilitator social, iar în Marea Britanie, cei care nu consumă alcool sunt adesea priviți cu suspiciune, cu excepția cazurilor în care refuzul este bazat pe motive religioase”, recunoaște profesoara Sally Marlow.
Cu toate acestea, atunci când consumul devine problematic, pot apărea conflicte între parteneri, familii sau chiar străini, iar acestea se pot transforma în certuri sau agresiune: „Alcoolul poate transforma distracția în deteriorarea relațiilor, afectând grav legăturile cu cei din jur. Totuși, oamenii continuă să consume alcool, conștientizând că le poate dăuna. Sărbătorim nașterea unui copil, ne îmbătăm la nunți și petreceri de aniversare, iar la sfârșitul vieții bem după înmormântări”.
Aceste informații evidențiază importanța conștientizării efectelor negative ale consumului de alcool și necesitatea de a lua în considerare reducerea sau renunțarea la acesta, pentru a promova o viață sănătoasă și echilibrată.