Vitamina care poate reduce riscul de cancer de colon cu 58%. Se află în foarte puține alimente
0Un studiu recent sugerează că o vitamină ar putea reduce semnificativ riscul de cancer de colon, oferind protecție împotriva inflamației intestinale. Cercetările arată o scădere de 58% a riscului la persoanele cu niveluri mai ridicate ale acesteia.

Cancerul colorectal (CCR) este una dintre cele mai frecvente forme de cancer la nivel mondial, în special în țările care adoptă un stil de viață și o dietă de tip occidental. La nivel global, 1,2 milioane de cazuri noi de CCR sunt diagnosticate anual, ceea ce îl face al doilea cel mai frecvent cancer la bărbați și al treilea cel mai frecvent la femei, potrivit site-ului eatingwell.com.
Cercetătorii sunt mereu în căutarea unor modalități de a reduce riscul unor boli precum CCR, care include cancerul de colon și rect. Într-o revizuire a studiilor publicate anterior, cercetătorii s-au concentrat pe relația dintre vitamina D și CCR. Aceștia au publicat noul studiu în aprilie 2025 în jurnalul Nutrients. Haideți să detaliem descoperirile lor.
Cum a fost realizat studiul
Acest studiu a fost o revizuire, ceea ce înseamnă că cercetătorii au evaluat mai multe studii anterioare pentru a căuta legături comune între rezultatele acestora.
Cercetătorii au căutat în baze de date științifice studii privind CCR și vitamina D. Deși inițial au găsit peste 10.000 de studii, au rămas cu 50 după ce au eliminat duplicatele și pe cele care nu îndeplineau criteriile lor.
În mod specific, cercetătorii au dorit să includă doar studiile realizate pe participanți adulți care aveau CCR (sau precursori ai acestuia) sau aveau o deficiență documentată de vitamina D. De asemenea, au căutat cazuri în care participanților li s-au administrat suplimente de vitamina D ca parte a studiului.
Ce au descoperit
Potrivit cercetătorilor, vitamina D a demonstrat multe beneficii pentru organismul nostru, inclusiv sprijinirea comunicării între celulele nervoase, reglarea tensiunii arteriale și prevenirea infecțiilor respiratorii.
Aceasta joacă un rol important în menținerea sănătății intestinale, nivelurilor hormonale ale tiroidei, nivelurilor de zahăr din sânge și chiar în atenuarea efectelor dăunătoare ale îmbătrânirii. Vitamina D acționează și ca un antioxidant, reducând inflamația, suprimând răspunsurile autoimune și sprijinind funcția celulelor imune.
Deși au existat unele dovezi contradictorii, aceștia afirmă că deficiența de vitamina D este strâns legată de un risc crescut de CCR, în parte pentru că această deficiență agravează inflamația intestinală, ceea ce promovează progresia CCR.
Studiul Nurses' Health Study, un studiu american pe termen lung folosit pentru a identifica legături între factorii de stil de viață și riscul de boală, a arătat că femeile cu cea mai mare aport de vitamina D aveau un risc de CCR cu 58% mai mic comparativ cu cele cu cel mai mic aport.
În afară de predispoziția genetică pentru CCR, alți factori de risc includ vârsta înaintată, stilul de viață sedentar și dieta bogată în grăsimi nesănătoase și carne roșie și săracă în fibre. Un microbiom intestinal dezechilibrat joacă, de asemenea, un rol, precum și prezența bolilor inflamatorii intestinale, obezitatea, fragilitatea și diabetul.
Sfaturi utile
Vitamina D este cunoscută sub denumirea de „vitamina soarelui” deoarece organismul o produce prin expunerea la razele UVB—adică razele soarelui. Dar dacă trăiești în regiuni cu ierni reci, poate fi dificil sau imposibil să obții suficientă expunere la soare în acele luni.
În lunile mai calde, trebuie să iei în considerare riscul de cancer de piele și să îl echilibrezi cu expunerea la soare. De asemenea, este necesar să ai suficientă expunere a pielii pentru a produce vitamina D—față, brațe și picioare. În plus, poluarea, pielea mai închisă și posibil utilizarea protecției solare reduc absorbția luminii solare, scăzând producția de vitamina D. Din acest motiv, dieta și suplimentele pot fi opțiuni mai fiabile pentru a obține suficientă vitamina D.
Pentru că este posibil să se ajungă la toxicitate din vitamina D, înainte de a începe să folosești suplimente de vitamina D, este bine să îți verifici nivelurile sanguine. Acest lucru poate fi realizat solicitând un test de sânge la medicul tău de familie. Dacă ajungi să ai deficiență, întâlnirea cu un dietetician înregistrat te poate ajuta să afli ce alimente și cât de multe dintre acestea trebuie să consumi zilnic pentru a-ți crește nivelurile. Un RD poate ajuta și cu suplimentarea, dacă aceasta este dorită sau recomandată.
O altă concluzie a acestei revizuiri a fost că modelele alimentare sănătoase, cum ar fi dieta mediteraneană, tind să fie bogate în vitamina D și alți nutrienți antiinflamatori. Dieta mediteraneană este bogată în fructe, legume, nuci, semințe, cereale integrale, pește, lactate și grăsimi sănătoase.
Deși nu există multe surse alimentare de vitamina D, unele dintre ele sunt gălbenușurile de ou, peștele gras (cum ar fi somonul, tonul, macroul și sardinele) și ciupercile. Produsele lactate fortificate și sucul de portocale conțin, de asemenea, vitamina D. Cercetătorii notează că o abordare dietetică holistică poate fi o strategie mai bună decât concentrarea pe un singur nutrient izolat.