Ingredientul folosit de milioane de oameni asociat cu cancerul agresiv la sân. Cu ce poate fi înlocuit
0Uleiurile de gătit obișnuite folosite de milioane de oameni ar putea crește riscul unei forme agresive de cancer de sân, a avertizat unul dintre cei mai importanți experți în cancer din Marea Britanie.

Medicii cred că acidul linoleic, o grăsime comună conținută în uleiurile de semințe precum soia, floarea-soarelui și porumbul, reacționează cu căldura, ajutând celulele canceroase să crească și să se înmulțească, potrivit Dailymail.
Prin urmare, bucătarii casnici ar trebui să își „modereze” consumul de ulei de semințe, „în special persoanele cu risc ridicat”, a recomandat profesorul Justin Stebbin, oncolog
„Multe uleiuri, cum ar fi uleiul de măsline, conțin mai puțin acid linoleic”, a adăugat el.
Într-un nou raport, profesorul Stebbing, care a condus cercetări revoluționare în domeniul tratamentelor împotriva cancerului, a descris un studiu recent care evidențiază riscul de cancer al uleiurilor de semințe ca fiind „semnificativ”.
Cercetarea, publicată de Weill Cornell Medicine din New York, a constatat că acidul linoleic poate suprastimula „centrul de control” din celule, contribuind la stimularea creșterii celulelor cancerului de sân.
Oamenii de știință au descoperit acest lucru hrănind șoareci cu cancer de sân triplu negativ - cea mai mortală formă a bolii-cu o dietă bogată în ulei cu acid linoleic și comparând creșterea viitoare a tumorilor cu un grup placebo.
Ei au constatat că animalele din grupul cu ulei au dezvoltat tumori mai mari decât animalele care nu au consumat acid linoleic.
Oamenii de știință au declarat că a existat o legătură și cu oamenii, cu niveluri ridicate de acid linoleic detectate în probele de sânge de la pacienții cu cancer de sân triplu negativ.
Dr. John Blenis, autorul principal al studiului și cercetător în domeniul cancerului la Weill Cornell Medicine, a declarat: „Acum știm că acidul linoleic alimentează creșterea celulelor canceroase într-un mod foarte specific”.
Profesorul Stebbing a menționat că „rezultatele, deși semnificative, necesită o interpretare atentă pentru a evita alarmarea inutilă”.
Raportul profesorului Stebbing, publicat în The Conversation, urmează altor cercetări recente care au sugerat, de asemenea, că uleiurile de semințe pot accelera creșterea tumorilor canceroase.
În decembrie, oamenii de știință americani au descoperit că bărbații cu cancer de prostată în stadiu incipient care au consumat mai puține alimente cu ulei vegetal pe parcursul unui an au avut o creștere mai lentă a cancerului, comparativ cu bărbații care au avut o dietă occidentală normală.
Un alt studiu publicat cu câteva zile mai devreme a sugerat că grăsimile găsite în uleiurile de semințe pot promova inflamația, care poate deteriora țesuturile, facilitând dezvoltarea tumorilor de cancer de colon.
Potrivit specialiștilor, aproximativ 23 % din cazurile de cancer de sân din Regatul Unit pot fi prevenite, 8 % din cazuri fiind cauzate de obezitate și 8 % de consumul excesiv de alcool.