Un simptom surprinzător, dar nebăgat în seamă, ar putea fi un semn timpuriu de demență

0
Publicat:

Un medic britanic a realizat de mai mulţi ani un studiu, potrivit căruia că există un semn adesea nebăgat în seamă care avertizează asupra apariţiei demenței, afecțiune degenerativă a creierului care afectează peste 55 de milioane de persoane din întreaga lume, potrivit New York Post.

Disfagia ar putea fi un semn care anunţă demenţa, foto arhivă
Disfagia ar putea fi un semn care anunţă demenţa, foto arhivă

Cu toţii ştim că primele semne de îngrijorare în ceea ce priveşte apariţia demenţei apar odată cu pierderea memoriei, mai ales a celei recente. Dar dr. Ahmad Khundakar, care lucrează la Clinical Research Institute, Newcastle University, a declarat, într-un interviu publicat recent în Marea Britanie, că dificultatea de a înghiți ar putea fi un alt indicator timpuriu al acestei boli care afectează cu precădere persoanele în vârstă.

De fapt, simptomul neobișnuit, cunoscut și sub numele de disfagie, a fost menționat într-un studiu din 2008, publicat în National Library of Medicine.

Dr. Ahmad Khundakar spune că disfagia „apare din cauza afectării regiunilor cerebrale responsabile de mișcare și coordonare, inclusiv a celor care controlează reflexul de înghițire”.

„Cei care trăiesc cu demență se pot confrunta cu slăbiciune musculară, probleme de coordonare și senzație redusă la nivelul gâtului, ceea ce duce la dificultăți de înghițire”, a adăugat el. Principala cauză a demenței este boala Alzheimer, ea stând la baza a 60-70% dintre cazurile de demenţă.

Printre cele mai evidente simptome ale disfagiei pe care dr. Ahmad Khundakar le-a împărtășit se regăsesc mestecarea obsesivă și nevoia de a ține mâncarea în gură în timp ce persoana mănâncă, iar acest lucru duce la pierderea în greutate, deshidratare și malnutriție. Dar există şi alte riscuri odată cu apariţia disfagiei.

„Există riscuri asociate cu disfagia, inclusiv aspirația (alimente care coboară în mod greșit în plămâni), sufocarea, o nutriție slabă și o calitate redusă a vieții”, a precizat NHS.  

NHS East Sussex Healthcare Trust spune că semnele de disfagie sunt larg răspândite și nu trebuie ignorate, subliniind frecvenţa mare a cazurilor în care persoanele cu demență au dificultăţi considerabile în a mânca sau a bea.

Viață sănătoasă



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite