Top 3 remedii cu efect dovedit împotriva balonărilor

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Infuziile cu scorţişoară previn şi combat balonările FOTO: Shutterstock
Infuziile cu scorţişoară previn şi combat balonările FOTO: Shutterstock

Balonările, provocate de mesele îmbelşugate, ne strică cheful de petrecere. Sunt însă câteva soluţii simple pentru a scăpa de ele şi a ne bucura de Sărbători.


1. Ceaiul de lavandă

Infuzia dintr-o linguriţă de lavandă uscată la o cană cu apă fierbinte stimulează secreţia de bilă şi, de aceea, este recomandată după mesele grase şi copioase de Sărbători. „Lavanda este indicată în caz de dischinezii biliare, balonări, digestie dificilă, dar combate şi migrenele care pot însoţi excesele culinare de Sărbători“, recomandă medicul de familie Ruxandra Constantina, cu competenţe în apifitoterapie, de la Clinica Med-As, din Bucureşti.

Lavanda se poate administra şi sub formă de tinctură şi de pulbere, care se găsesc la Plafar.

2. Scorţişoara

În China, scorţişoara este folosită în primul rând pentru tratarea răcelilor şi pentru înlăturarea senzaţiei de frig. Dar şi aparatul digestiv are mult de câştigat dacă adăugăm scorţişoară măcinată în mâncare sau dacă o consumăm sub formă de infuzie. „Vinul în care se pune scorţişoară – 50 de grame la un litru de vin – are proprietăţi benefice în caz de balonare şi de constipaţie“, spune medicul Ruxandra Constantina.

De asemenea, tot pentru stimularea digestiei şi pentru combaterea balonărilor, pudra de scorţişoară se poate adăuga în diferite salate sau mâncăruri. „Se poate utiliza ca atare, sub formă de pudră – o jumătate de linguriţă pe zi, adăugată în ceai, cafea sau în iaurt, amestecată cu miere – la o lingură de miere se pune o jumătate de linguriţă de scorţişoară, sau sub formă de infuzie – una-două căni pe zi“, recomandă specialista.

3. Cicoarea

cicoare

Atunci când este „asaltat“ cu alimente excesiv de grase sau de dulci, cu cantităţi mari de mâncare, ficatul oboseşte, iar principalele consecinţe sunt balonarea, constipaţia şi greţurile. Un ajutor de nădejde pentru ficatul obosit este cicoarea, spun specialiştii.

„Cicoarea creşte secreţia de bilă, îmbunătăţind digestia, şi este şi un tonic al sistemului nervos. Se administrează sub formă de decoct – două linguriţe de rădăcină mărunţită se pun în 200 ml de apă rece, se fierbe cinci minute şi se bea fracţionat, în trei reprize, înainte de mese. De asemenea, se poate consumă sub formă de macerat la rece – aceleaşi proporţii se lasă 6-8 ore. Ţineţi cure cu cicoare de câte două săptămâni“, ne sfătuieşte medicul Ruxandra Constantina.

Viață sănătoasăPartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite