Ghimbirul, aliat de nădejde contra afecţiunilor de sezon

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Ghimbirul are proprietăţi demonstrate antirăceală şi antireumatism FOTO: Shutterstock
Ghimbirul are proprietăţi demonstrate antirăceală şi antireumatism FOTO: Shutterstock

Alungă răcelile, atenuează durerile articulare provocate de reumatism şi, în plus, accelerează metabolismul şi ne ajută să ne menţinem în formă sau chiar să slăbim.

Ghimbirul poate adăugat sub formă de condiment în mâncare, dar el este şi un foarte bun remediu natural pentru o varietate de probleme de sănătate. Se poate administra şi sub formă de ceai, de capsule, de pudră sau de sirop.

Antiinflamator şi antioxidant

Gingerolul, principalul principiu activ al ghimbirului, îi conferă rădăcinii proprietăţi antiinflamatoare şi antioxidante deosebite. Datorită acestor calităţi, ghimbirul este recomandat persoanelor care suferă de reumatism. El atenuează durerile reumatice, dar acţionează şi asupra cauzei acestora, reducând inflamaţiile articulare, spun specialiştii.

„Condiţia succesului tratamentului natural cu ghimbir este administrarea în cure prelungite, asociate cu un regim alimentar corespunzător, cu efectuarea zilnică de mişcare, fizioterapie, acupunctură. Sfatul meu este să consultaţi un medic fitoterapeut pentru a vă indica cele mai eficace tratamente în funcţie de vârsta şi de particularităţile cazului“, recomandă medicul de familie Ruxandra Constantina, cu competenţe în apifitoterapie, de la Clinica Med-As, din Bucureşti.

Reglează digestia

De Sărbători, o problemă importantă o constituie tulburările digestive apărute din cauza alimentaţiei bogate în grăsimi şi în zaharuri.

„În caz de greaţă sau de indigestie, se ţine sub limbă o bucăţică de rădăcină de ghimbir ori se mănâncă două-trei bucăţele de tulpină de ghimbir proaspăt. Senzaţia de greaţă sau de vomă va dispărea imediat“, explică medicul Ruxandra Constantina.

De asemenea, ghimbirul poate fi folosit şi pentru a preveni problemele de digestie, înaintea unei mese copioase. Specialiştii recomandă o feliuţă de rădăcină de ghimbir proaspăt la începutul mesei.

Dacă gustul este prea puternic pentru tine, poţi folosi pudra de ghimbir. Pune o linguriţă de pudră într-o cană cu apă fierbinte, amestecă bine, îndulceşte cu miere şi bea amestecul de trei ori pe zi pentru a-ţi regla digestia.

Combate răceala şi gripa

Ceaiul fierbinte de ghimbir are efect demonstrat pentru prevenirea şi pentru tratarea răcelii şi gripei. Se prepară din trei feliuţe de rădăcină la o cană cu apă fierbinte, în care se pune şi o felie de lămâie şi o linguriţă de miere.

„Ghimbirul are efect antiseptic, descongestionant, ajuntându-ne să respirăm mai bine, şi antiviral“, subliniază medicul Ruxandra Constantina.

Viață sănătoasă



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite