Suntem „extrem de aroganţi“ în relaţia cu somnul şi riscăm de la diabet la cancer. Dormim cu două ore mai puţin decât acum 60 de ani

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Oamenii care-şi trăiesc viaţa împotriva ceasului lor biologic îşi pun în pericol toate aspectele vieţii, dar cel mai mult sănătatea FOTO Shutterstock
Oamenii care-şi trăiesc viaţa împotriva ceasului lor biologic îşi pun în pericol toate aspectele vieţii, dar cel mai mult sănătatea FOTO Shutterstock

Oamenii de ştiinţă de la unele dintre cele mai importante universităţi din lume – Oxford, Cambridge, Harvard, Manchester şi Surrey – ne avertizează că, în drumul spre construirea unei cariere, riscăm accidente serioase din cauza somnului din ce în ce mai scurt.


Cancerul, bolile cardiovasculare, diabetul zaharat de tip 2, infecţiile, obezitatea – toate au o legătură directă cu programul haotic de odihnă pe care l-au adoptat tot mai mulţi dintre noi în ultimii ani, atrag atenţia specialiştii.

Ceasul intern, biologic, determină modificări uriaşe în corpul uman. Dacă nu ne sincronizăm activităţile de peste zi cu el, atunci acesta afectează starea de alertă, dispoziţia, forţa fizică şi chiar creşte riscul de infarct în fiecare zi. Explicaţia o oferă modul în care am evoluat vreme de miliarde de ani: am fost activi ziua şi ne-am odihnit noaptea.

Oamenii de ştiinţă subliniază că stilul modern de viaţă şi societatea de 24 de ore din 24 au făcut ca omul modern să trăiască „împotriva ceasului biologic“, ceea ce, evident, are consecinţe dintre cele mai nefaste asupra noastră.

„Oamenii dorm astăzi cu una-două ore mai puţin pe noapte decât acum 60 de ani. Suntem o specie extrem de arogantă în relaţia cu somnul. Simţim că putem abandona patru miliarde de ani de evoluţie şi să ignorăm faptul că am evoluat atâta vreme într-un ciclu noapte-zi, lumină-întuneric, alertă-odihnă“, subliniază profesorul Russel Foster, de la Universitatea Oxford, citat de BBC.

Este o problemă a întregii societăţi moderne, avertizează, la unison, specialiştii. „Este o situaţie acută la adolescenţi, după părerea mea. Am întâlnit copii care nu dormeau decât luând somniferele părinţilor seara. Iar dimineaţa dădeau peste cap trei cutii de Red Bull“, spune Foster.

Lumina albastră

image

Unul dintre motivele pentru care nu acordăm suficient timp somnului este tehnologia modernă. „Lumina este cel mai puternic element de sincronizare a ceasului biologic al omului. Becurile economice, la fel ca ecranul smartphone-ului, tabletei şi computerului emit un nivel crescut de lumină albastră de la capătul spectrului, adică fix acel tip de lumină care acţionează cel mai negativ asupra ciclului somn-veghe. Expunerea la lumină seara, mai ales la cea de unde scurte şi albastră, va reseta, pur şi simplu, ritmul circadian cu o oră mai târziu. Va amâna, practic, eliberarea hormonului melatonină, care ne ajută să adormim şi ne va face un calvar trezitul de dimineaţă“, completează profesorul Charles Czeisler, de la Universitatea Harvard.

Nevoia de mai mult somn

Cercetările genetice moderne arată că viaţa trăită împotriva ceasului biologic distruge, într-adevăr, sănătatea.

Aproximativ 10% din ADN-ul uman are un tipar de activitate setat pe 24 de ore. Dar tot ritmul normal poate fi uşor dat peste cap de somnul prea puţin şi de munca în ture de noapte.

Experimentele de până acum au demonstrat că oamenii devin prediabetici, adică dobândesc toate manifestările metabolice care anunţă iminenţa diabetului, după numai câteva săptămâni de muncă în ture de noapte.

Dr. Akhilesh Reddy, de la Universitatea Cambridge, spune că traiul împotriva ceasului biologic are efecte foarte clare şi de necontestat mai ales în cazul cancerului de sân. 


Citeşte şi:

Trucuri care te ajută să-ţi scazi vârsta biologică, să arăţi şi să te simţi mai tânăr

Nu vârsta din buletin este cea care contează, ci vârsta pe care o are cu adevărat organismul tău. Nu întâmplător, unele persoane arată şi se simt mult mai tinere decât sunt în realitate. Genele au un important cuvânt de spus, dar contează foarte mult şi stilul de viaţă. Unele obiceiuri adaugă ani vârstei biologice, altele te „întineresc“.

Între ce ore eşti mai predispus la infecţii

Oamenii de ştiinţă americani de la Universitatea Yale au descoperit că într-un anumit moment al zilei sistemul imunitar nu mai funcţionează la parametri optimi, iar riscul de infecţii şi de complicaţii este foarte mare.

Viață sănătoasă



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite