Studiu alarmant. Mai multe substanțe chimice toxice sunt eliberate din saltele în timp ce copiii dorm. Ce pot face părinții

0
Publicat:

Saltelele și lenjeria de pat pentru bebeluși și copii emit substanțe chimice toxice și ignifuge asociate cu tulburări de dezvoltare și hormonale, potrivit a două studii recente.

Saltelele și lenjeria pentru copii emit substanțe toxice în timpul somnului FOTO Shutterstock
Saltelele și lenjeria pentru copii emit substanțe toxice în timpul somnului FOTO Shutterstock

„Am măsurat substanțele chimice din aerul a 25 de dormitoare de copii cu vârste între 6 luni și 4 ani și am găsit niveluri îngrijorătoare ale mai multor ftalați, substanțe ignifuge și filtre UV”, a declarat Miriam Diamond, profesoară în cadrul Departamentului de Științe ale Pământului de la Universitatea din Toronto, potrivit CNN.

Cele mai ridicate niveluri de substanțe chimice au fost înregistrate în apropierea paturilor copiilor, potrivit studiului publicat marți în revista Environmental Science & Technology.

Pentru a înțelege de ce, echipa lui Diamond a realizat un studiu complementar testând 16 saltele noi pentru copii și a constatat că acestea reprezintă o sursă principală de expunere. Folosind o simulare, cercetătorii au descoperit că căldura și greutatea copilului aflat în somn pot crește emisia de substanțe toxice.

„Au descoperit că până și ceva atât de simplu precum căldura corporală și greutatea unui copil pe saltea poate crește eliberarea de substanțe chimice toxice în aerul pe care îl respiră în timp ce doarme – un factor pe care standardele actuale de siguranță nu îl iau în considerare”, a spus Jane Houlihan, director de cercetare pentru Healthy Babies, Bright Futures, o alianță de ONG-uri, oameni de știință și donatori dedicată reducerii expunerii bebelușilor la substanțe neurotoxice.

Studiul nu a menționat brandurile testate, dar cercetătorii au spus pentru CNN că saltelele proveneau de la mărci cunoscute, cu prețuri accesibile, vândute în magazine importante. Acestea au fost cumpărate în Canada, dar conțineau materiale din SUA și Mexic, ceea ce face ca rezultatele să fie relevante pentru întreaga Americă de Nord, a explicat Diamond.

Substanțe periculoase în produsele de larg consum

Ftalații – prezenți în sute de produse de consum precum recipiente pentru alimente, șampoane, cosmetice, parfumuri și jucării pentru copii – sunt cunoscuți pentru interferența cu sistemul endocrin, responsabil cu producerea hormonilor. Sunt asociați cu pubertate precoce, probleme de reproducere, malformații genitale și alte tulburări, potrivit Institutului Național de Științe de Mediu și Sănătate din SUA.

„În studiul nostru am găsit niveluri ridicate de ftalați care sunt restricționați în jucării, dar nu și în saltele”, a spus Diamond.

Chiar și mici dezechilibre hormonale pot provoca „efecte semnificative asupra dezvoltării și biologiei”, arată același institut. Copiii sunt deosebit de vulnerabili la aceste substanțe din cauza dezvoltării accelerate a creierului și corpului.

Ce pot face părinții

Substanțele chimice potențial toxice sunt atât de răspândite în produsele pentru copii, încât este foarte greu pentru părinți să aleagă opțiuni mai sigure, a declarat Jane Muncke, director general și director științific la Food Packaging Forum, o fundație nonprofit din Zurich axată pe comunicarea științifică. Ea nu a fost implicată în studiu.

„Ca mamă, îmi amintesc stresul legat de alegerea produselor potrivite pentru copii, nu doar saltelele”, a spus Muncke. „Am ales branduri mari, care știam că au cel puțin unele politici privind substanțele chimice, și am încercat să cumpăr materiale naturale – latex, bumbac, merinos – sau produse second hand, presupunând că majoritatea substanțelor chimice se vor fi eliminat deja.”

O excepție a fost căruciorul cel nou, pe care l-a „lăsat afară pe terasă, la soare, timp de patru săptămâni, ca să se elimine compușii volatili”, a spus Muncke, care studiază efectele plasticului asupra organismului. „Sănătatea copiilor mei a fost pe primul loc.”

Un alt sfat: Alegeți componente neutre pentru saltele și lenjerii atunci când este posibil – sunt mai puțin susceptibile să conțină filtre UV, care sunt adăugate pentru a preveni decolorarea, a spus Diamond.

Spălați frecvent lenjeria de pat și hainele de somn, deoarece acționează ca o barieră protectoare, absorbând o parte dintre aceste contaminanți și reducând astfel expunerea pielii copilului.

Aerisiți camera regulat, aspirați frecvent și evitați produsele de îngrijire personală cu multe ingrediente sintetice – sunt alegeri bune, a spus Muncke.

Viață sănătoasă

Top articole

Partenerii noștri


Ultimele știri
Cele mai citite