Sforăitul afectează între 40 şi 60 la sută din români

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Sforăitul afectează circa jumătate din români
Sforăitul afectează circa jumătate din români

Aproximativ un milion de români au astm bronşic, a afirmat prof. dr. Florin Mihălţan, din care sunt diagnosticaţi mai puţin de jumătate.

Potrivit medicului pneumolog, 9,8% din populaţiei României are boală pulmonară obstructivă cronică şi sunt diagnosticaţi mai puţin de 40%.
În ceea ce priveşte bronşiectaziile  - dilatarea bronhiilor, Mihălţan a spus că se estimează că aproximativ 50% din pacienţii cu BPOC au şi această asociere, şi această boală fiind subdiagnosticată.

Totodată, de sindrom de apnee în somn suferă aproximativ 6% din populaţie, ceea ce înseamnă 800.000 - 1.000.000 de persoane. De ronhopatie cronică  - sforăit -  suferă până la 40% - 60% din români, potrivit aceleiaşi surse citate de agerpres.ro.

12.000 de persoane sunt diagnosticate, anual, cu cancer

Florin Mihălţan a atenţionat asupra faptului că 12.000 de persoane sunt diagnosticate anual cu cancer bronhopulmonar. „Este o competiţie deschisă între cancerul pulmonar şi infecţiile respiratorii şi rămâne şi tuberculoza în top.  Pacienţii nu cunosc factorii de risc. Fumătorul minimalizează această dependenţă de nicotină. Cei care sunt expuşi poluării, la fel, ştiu foarte puţine noţiuni despre zonele poluate. Este un demers pe care ei trebuie să-l înţeleagă, iar asta ţine de partea educaţională. Multe dintre aceste afecţiuni au un debut ascuns, minimalizat de pacienţi şi interpretat greşit“, a avertizat medicul.

 

Viață sănătoasă



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite