Video VIDEO Secretul cozonacilor Boromir, ajunşi celebri şi dincolo de graniţele României: „Tradiţia pleacă de la reţetele bunicelor şi străbunicelor noastre“
0Sărbătorile Pascale bat la uşă şi printre produsele nelipsite în această perioadă de pe mesele românilor sunt şi cozonacii. Iar cozonacii Boromir au devenit celebri nu doar în ţară, ci şi peste hotare, compania născută în urmă cu peste 25 de ani în Râmnicu Vâlcea având o capacitate de 15 milioane de bucăţi pe an.
Constantin Boromiz, CEO şi fondatorul Boromir, căruia apropiaţii îi spun Dinel, a fost de acord să ne însoţească „pe drumul cozonacului de Paşte”. Firma pe care o reprezintă „împarte bucurii dulci” de peste două decenii şi jumătate prin „produse tradiţionale, excepţionale şi inovatoare”.
„Cred că succesul este dat de multă muncă şi sudoare, transpuse în calitate, prospeţime, umplutură bogată şi miez pufos, care se regăsesc în fiecare dintre cozonacii Boromir”, ne spune Dinel Boromiz când îl întrebăm cu ce anume iese în evidenţă şi care este de fapt reţeta succesului cozonacului Boromir.
Ca orice companie care se respectă şi cozonacii de la Boromir au la bază tot o reţetă de familie: „Tradiţia pleacă de la reţetele bunicelor şi străbunicelor noastre. Am ajuns astăzi să ne mândrim cu nu mai puţin de 55 de sortimente de cozonaci. Dar reţetele acestora reprezintă de fapt rezultatul milioanelor de ore de cercetare, inovaţie şi nopţi nedormite. Punem mare preţ pe tradiţie şi familie, de aceea pe lângă reţetele tradiţionale, folosim şi metode artizanale de producţie. Ele sunt reinterpretate şi reînnoite în permanenţă, cu ajutorul experţilor. Practic, aceasta cred că este secretul care ne-a ajutat să fim recunoscuţi şi la nivel naţional, dar şi peste hotare, pentru calitatea şi originalitatea produselor: faptul că marea noastră provocare a fost să transpunem reţetele tradiţionale în linii de fabricaţie industriale care să înlocuiască procesele manuale”.
Iar sentimentul de bucurie, „când stăteam lângă mama şi bunica, în perioada sărbătorilor”, iar acestea pregăteau cozonacii, este cel care a inspirat şi motto-ul firmei: „Boromir împarte bucurii”.
Cozonacii gigant de la Boromir, pentru familii numeroase
55 de sortimente de cozonaci şi secretul gustului
Şi pentru că tot s-a vorbit despre sortimentul bogat de cozonaci, care au evoluat de la clasica reţetă cu nuci şi rahat, la altele mai rafinate şi mai bogate: cu portocale, ciocolată, pricomigdale, caramel, frişcă, cireşe etc., am mai aflat şi că secretul din spatele gustului cozonacilor Boromir constă şi în „procesul de fabricaţie îndelungat”.
„Avem 55 de sortimente de cozonaci, care se vând în funcţie de obiceiurile de consum din fiecare zonă geografică, de aceea ne este şi greu să spunem care sunt cei mai vânduţi şi preferaţi de către români. Spre exemplu, vedeta anului trecut a fost „Cozonacul cu pricomigdale”, faimos pentru miezul său delicios care îmbracă o cremă de lapte şi cipsurile de ciocolată, învelit în glazură de nucă extrem de gustoasă.
Cozonacul cu pricomigdale, vedeta anului 2018
Dar la fel de căutată, în această perioadă, pe lângă clasicii cozonaci cu nucă şi rahat, care nu se demodează niciodată, indiferent de gusturi, este şi pasca cu brânză şi stafide, lapte, ciocolată şi cuburi de portocale”.
Magnum, pentru familii numeroase
Cozonacul este un produs care se consumă din plin în perioada sărbatorilor, din moşi – strămoşi, fiind parte din frumoasa tradiţie românească. „Venim şi în acest an, ca de fiecare dată, în întâmpinarea clienţilor cu numeroase sortimente de cozonaci, pentru toate vârstele şi gusturile, cu o serie de umpluturi, mai mult sau mai puţin cunoscute: cu nucă, cremă, fructe, glazură, într-o mare diversitate şi concepute cu multă inovaţie”.
Şi dacă anul trecut, la mare căutare a fost „cozonacul cu pricomigdale”, vedeta Paştelui, şi probabil se va dovedi în final a întregului an, este un cozonac special pentru familii numeroase - „ca a noastră, a Boromizilor”: cozonacul Magnum de 3,3 kg.
Cozonacul Magnum, vedeta Paştelui 2019
De altfel, Dinel Boromiz recunoaşte că: „noi suntem cei mai mari consumatori ai cozonacilor Boromir, nu lipsesc de la nici o masă. Fiindcă deviza noastră este «Cei mai buni pentru familia noastră, cei mai buni pentru români» şi când spun asta ne referim atât la produse, cât şi la servicii şi la angajaţi”.
„Produsele noastre urmează paşii românilor peste tot în lume”
Când vine vorba despre producţie, aflăm de la Dinel Boromiz că, anual, compania produce 15 milioane de cozonaci, iar în perioada sărbătorilor Pascale, ca şi în perioada Crăciunului, cererea de cozonaci şi
produse specifice se triplează. Şi peste hotare: „suntem pe un trend crescător, de la an la an, fiindcă produsele noastre urmează paşii românilor peste tot în lume”.
„Perioada sărbătorilor vine şi la noi, ca la tot românul, cu multă bucurie şi zarvă. Paştele şi Crăciunul sunt perioadele cele mai aglomerate pentru noi, dar îmi place să cred că facem totul cu spor şi drag. Lucrăm la foc continuu, suntem o familie de 1.800 de oameni, într-un sistem bine organizat, unde toată lumea e cea mai importantă şi ne bucurăm că putem rezolva totul”, ne-a mai mărturisit Dinel Boromiz, care a recunoscut şi că pregătirile pascale încep în „marea familie Boromir” cu o lună înainte, în aşa fel încât cozonacul ori pasca să nu lipsească de pe mesele nici unui român, indiferent unde s-ar afla el.
Pasca de Boromir, alternativa la panettone-le italienilor
„Boromir înseamnă familie, parteneri, tradiţie. Părinţii mei, bunicii mei, străbunicii mei, au lucrat împreună, practic au tras la aceeaşi căruţă. Acum am marea bucurie să lucrez împreună cu soţia, fratele, cumnatul, fiicele mele şi prietenul meu pentru a dezvolta business-urile grupurile Boromir”, ne mai spune Dinel Boromiz.
„Vin de la Bucureşti. Mi s-a recomandat să mă iau după mirosul de cozonac”
La poarta fabricii din Râmnicu Vâlcea, situată la ieşire din oraş, la intersecţia drumului naţional care merge spre Craiova – DN 64 cu şoseaua de centură care face legătura cu DN 7 / E 81, drumul care leagă Oltenia de Ardeal, se află un magazin de desfacere al produselor de panificaţie Boromir. Am vorbit cu câţiva clienţi, pe care i-am rugat să ne recomande cozonacul preferat.
Magazinul de desfacere de la poarta Fabricii Boromir din Râmnicu Vâlcea
„Aş fi putut să-i cumpăr şi din Bucureşti, dar tot aveam drum prin zonă. Mi-a spus cineva: cum intri în Râmnicu Vâlcea, ia-te după mirosul de cozonac! Şi aşa am făcut. Sincer, nu am voie să mănânc cozonac, dar nu mă pot abţine, vreau să-l testez. Ştiu că vreau ceva combinat cu ciocolată, nucă, rahat... Am venit special, la sursă, fiindcă aici ştiam că o să găsesc mult mai multe produse, o gamă mai variată şi foarte proaspătă, la poarta fabricii. Mi-a fost teamă că voi prinde o coadă tot ca la Bucureşti, dar văd că, fiind la marginea oraşului, e mai linişte, cel puţin la această oră”, ne-a mărturisit o doamnă din Bucureşti.
„Căutăm un anumit sortiment: cozonacul Magnum. De când l-am descoperit, numai pe acesta îl luăm. Fiindcă şi la o săptămână după ce l-ai desfăcut e la fel de proaspăt. Şi e plin cu nucă, de fapt e cu tot ce vreţi în el, e fraged, e tot ce ţi-ai dori, ca pe vremea copilăriei noastre”, ne-a mărturisit un cuplu.
„Nu caut ceva anume. Fiindcă toate sunt bune. Încerc să iau câte puţin din fiecare, ca să ne bucurăm de cât mai multe gusturi”, ne-a mai spus o doamnă venită la cumpărături cu soţul şi copilul care i-a mărturisit că-şi doreşte în mod special „ceva cu ciocolată”.
Povestea Boromir a început în urmă cu două decenii şi jumătate
„Povestea noastră are la bază multă muncă. Bunicii şi străbunicii au lucrat împreună şi noi împreună cu părinţii am pus umărul la bunăstarea noastră. Compania a fost fondată practic în 1994, în Râmnicu Vâlcea. Pe atunci ne ocupam de achiziţia, prelucrarea cerealelor şi valorificarea făinurilor prin secţiile proprii de panificaţie şi pastiserie.
Constantin (Dinel) Boromir, CEO, fondator Boromir
În 1997, am deschis prima brutărie Boromir, iar între 1998 şi 2011 am achiziţionat şi dezvoltat mai multe mori din ţară. Aşa am ajuns astăzi să avem patru mori, patru platforme de producţie de produse dulci de cuptor, o reţea extinsă de magazine specializate Boromir Pan Café, o reţea de benzinării Boromir Oil şi o fabrică de furnir şi cherestea destinate exportului, sub brandul Hartwood”, ne-a mai povestit Dinel Boromiz, CEO şi fondator Boromir.