Protecţia solară reduce producţia de vitamina D a organismului. Care sunt alimentele bogate în „vitamina soarelui“

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Vara este cel mai bun moment pentru o porţie zdravănă de vitamina D
Vara este cel mai bun moment pentru o porţie zdravănă de vitamina D

Vitamina D poate fi dobândită prin lumina soarelui sau prin regim alimentar. Lipsa ei din organism provoacă rahitism, carii severe, osteomalacie sau osteoporoză senilă.

A venit vara şi e timpul să mai luăm o porţie de vitamina D. „Vitamina soarelui“ stă ascunsă în organimul nostru şi se „activează“ în momentul în care stăm la plajă. Şi asta pentru că razele ultraviolete acţionează asupra uleiurilor din piele pentru a produce vitamina, care este, apoi, absorbită în organism.

Pentru adulţi, doza este de 200-400 UI sau 5-10 mcg. Academia Americană de Pediatrie recomandă o doză de 400 UI pe zi de vitamina D pentru toţi copiii alăptaţi sa sân, cu excepţia celor înţărcaţi care consumă mai mult de 1.000 de ml de lapte fortificat cu vitamina D şi pentru toţi copiii care nu sunt hrăniţi la sân care consumă mai puţin de 1.000 de ml de lapte fortificat cu vitamina D, potrivit lui Earl Mendell în „Noua biblie a vitaminelor“.

Dacă însă ne dăm cu cremă de protecţie şi apoi ne expunem la soare e bine să ştim că aceasta blochează razele ultraviolete de care organsimul are nevoie pentru a produce vitamina D. Dacă îi lăsm pe copii să stea la soare 10 minute înainte de a le aplica crema de protecţie aceast lucru le va spori aportul de vitamina D, fără ca pielea lor să fie în pericol. Fireşte, este important ca acele 10 minute să nu fie în intervalul orar 10.00-16.00.

30 de ceşti de suc sau 10 minute de plajă

Este nevoie de de 30 de ceşti de suc de portocale fortificate sau 1,7 kilograme de somon proaspăt pentru a obţine cantitatea de vitamina D e care ne-o furnizează 10 minute de expunere la soare.

Copiii şi adolescenţii care nu beau zilnic cel puţin 500 de ml de lapte fortificat ar trebui să crească aportul de vitamina D prin alimente sau suplimente care conţin cel puţin 200 UI.

Femeile gravide care nu au suficientă vitamina D sunt mai predispuse să nască prin cezariană, iar persoanele supraponderale ar putea să aibă un deficit pentru că stratul de grăsime absoarbe vitamina şi o face indisponibilă pentru organism.

După ce ne bronzăm producţia de vitamina D din organism se opreşte. Potrivit aceleiaşi surse, cu vârsta sinteza de vitamina D din piele se reduce. Din fericire există surse naturale din care o putem lua şi anume alimente precum: uleiurile din ficat de peşte, sardine, hering, somon, ton, lapte şi produse lactate. Totodată există şi suplimentele de vitamina D din farmacii, dozele zilnice cele mai frecvente fiind 400-1.000 UI. Atunci când este luată pe care orală, vitamina D este absorbită, împreună cu grăsimile, prin pereţii intestinali.

Ce riscăm în lipsa vitaminei D

Vitamina D întăreşte imunitatea organismului, menţine acelaşi nivel al serotoninei în creier (hormon care reglează starea de stres), tratează diabetul zaharat şi îmbunătăţeşte funcţile cognitive mai ales pentru persoanele în vârstă.

Lipsa de vitamină D în organism poate determina apariţia rahitismului, a cariilor, osteoporozei, dar creşte şi riscul de boli autoimune cum ar fi diabetul de tip I, scleroza multiplă, artrita reumatoidă, bolile cardiace, accidentul vascular cerebral sau demenţa.

Totodată, lipsa acestei vitamine deteriorează ţesuturile şi organele inclusiv măduva osoasă, sânul, colonul, rinichii, intestinul, plămânii, prostata, retina, pielea, stomacul şi uterul.

Viață sănătoasă



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite