Dieta mediteraneană adaugă doi ani de viaţă. Regimul determină o incidenţă scăzută a bolilor cardiovasculare

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Legumele şi fructele sunt baza dietei mediteraneene
Legumele şi fructele sunt baza dietei mediteraneene

Legumele fructele, seminţele, lactatele, peştele şi uleiul de măsline sunt alimentele de bază ale regimului mediteranean. Dieta previne bolile cardiovasculare şi obezitatea.

O echipă de cercetători suedezi a încercat să cuantifice impactul dietei în ani de viaţă şi au ajuns la concluzia că, în medie, regimul alimentar bazat pe fructe, legume, ulei de măsline, peşte şi lactate adaugă în plus la durata de viaţă, 2 ani.

În cadrul studiului publicat în „Journal international de medicine“ cercetătorii au analizat datele a 70.000 de persoane de ambele genuri care au răspuns pe larg la întrebările referitoare la stilul lor de viaţă.

Respectarea principiilor regimului mediteranean a fost apreciată cu un scor de la 0 (adoptare zero) la 8 (adoptare completă), în funcţie de obiceiurile de consum.

„Fiecare creştere cu un punct a scorului se asociază cu trei luni suplimentare de viaţă, cu un total de doi ani între extreme. Mortalitatea cardiovasculară a fost mai scăzută cu 41% la persoanele cu cel mai ridicat scor, iar cea din cauza cancerului cu 10%“, afirmă dr Maryvonne Pierre-Nicolas, coordonatoarea studiului.

„Conţinutul bogat în antioxidanţi şi proprietăţile antiinflamatorii ale regimului mediteranean reprezintă principalele mecanisme biologice pe care se sprijină aceste beneficii“, a conchis specialistul citat de passionsante.be.

Viață sănătoasă



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite