Poziţii greşite de somn

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Somnul este o componentă esenţială a unui stil de viaţă sănătos. Pe lângă numărul orelor pe care le dormim în fiecare noapte este foarte important şi felul în care dormim. Câteva poziţii care ne pot părea comode sunt foarte nesănătoase şi pot, în timp, să cauzeze probleme grave.

O poziţie incorectă de dormit poate provoca, în timp, dureri de spate, dar nu numai. O astfel de poziţie greşită poate da naştere şi la dureri de gât, dar chiar şi de stomac.

Poziţii greşite de somn. Dormitul pe burtă

Dormitul pe burtă este, probabil, cea mai dăunătoare poziţie în care putem să ne facem somnul, spun specialiştii. În această poziţie, forma naturală a coloanei vertebrale nu este respectată, acest lucru putând provoca dureri sau chiar o stare de ameţeală. Mai mult, gâtul formează, practic, un unghi de 90 de grade cu restul corpului, lucru care, în timp, ne va lăsa cu el înţepenit. În plus, dormitul pe burtă pune o presiune mai mare pe mâini şi muşchi.

Poziţii greşite de somn. Poziţia fetală

Poziţia fetală, în care dormim cu genunchii la piept, este una foarte dăunătoare, spun specialiştii. O astfel de poziţie duce, în timp, la dureri de gât şi de spate şi trebuie evitată, pentru că nu permite umerilor şi gâtului să se afle într-o poziţie aliniată, acest lucru putând cauza dureri de gât şi de spate.

Poziţii greşite de somn. Dormitul pe o parte cu un picior ridicat

Dormitul pe o parte, într-o poziţie ce implică un picior ridicat mai mult decât celălalt, de obicei până la nivelul pieptului, are de asemenea câteva dezavantaje. Diferenţa de nivel şi presiune aplicată de picioare pe pelvis şi pe partea inferioară a coloanei poate cauza dureri de spate. Specialiştii recomandă ca cei care dorm în această poziţie să folosească o pernă între picioare.

Poziţii greşite de somn. Dormitul fără pernă

Specialiştii spun că dormitul fără pernă, chiar şi în poziţiile clasice precum pe spate sau pe o parte, este dăunător. Pernele au un rol important în alinierea posturii, la nivelul cervical şi toracic superior. Când dormim pe o parte, perna trebuie să fie mai groasă şi este vitală pentru a alinia gâtul cu coloana. Când dormim pe spate, perna ideală este una mai subţire, care să asigure susţinerea necesară a capului şi să umple doar spaţiul gol dintre ceafă şi pat.

Poziţii greşite de somn. Cum trebuie să dormim

Potrivit specialiştilor, poziţiile ideale pentru dormit sunt pe spate şi pe o parte. Dacă dormim pe spate, este important să avem mâinile şi picioarele depărtate de corp, iar dacă dormim pe o parte, prevenim durerile de spate prin faptul că coloana vertebrală stă perfect dreaptă. Desigur, pentru un somn corect este foarte important şi tipul de saltea şi de pernă folosit.

Viață sănătoasă



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite