Mulţi români spun că mâncarea sănătoasă nu este săţioasă. Tu ce crezi?

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Mulţi români nu se simt sătui dacă mănâncă doar salate şi preferă prăjelile sau alimentele de tip fast food FOTO: Shutterstock
Mulţi români nu se simt sătui dacă mănâncă doar salate şi preferă prăjelile sau alimentele de tip fast food FOTO: Shutterstock

Atunci când ies să mănânce în oraş, mulţi români aleg meniurile nesănătoase, fiindcă pe cele considerate sănătoase, cu multe legume, nu le percep ca fiind suficient de hrănitoare.

66% din bărbaţi şi 56% din femei cred că mâncarea sănătoasă de la restaurant este prea „sărăcăcioasă“ şi că nu este săţioasă, arată rezultatele un studiu publicat recent, realizat de Unilever Food Solutions. De aceea, mulţi dintre români preferă opţiunile nesănătoase, cum sunt, de exemplu, meniurile de tip fast-food, care nu sunt întotdeauna mai ieftine.
Întrebaţi ce ar trebui să conţină o masă sănătoasă, respondenţii de sex feminin au menţionat, printre altele, conţinutul scăzut de carbohidraţi şi cantitatea crescută de legume, în timp ce majoritatea bărbaţilor a socotit importantă  metoda de preparare (la grătar sau la abur). De asemenea, acelaşi studiu a relevat că bărbaţii consideră ca fiind gustoase mai ales preparatele pe bază de porc sau de vită, iar femeile – felurile de mâncare cu legume, pui sau cu peşte.
Studiul „Perceptions and Practices related to Healthy Eating“ (Percepţii şi practici în ceea ce priveşte mâncatul sănătos) a fost realizat în martie 2012 de IMAS Marketing şi Sondaje pentru Unilever Food Solutions pe un eşantion de 300 de respondenţi cu vârste între 18 şi 64 de ani,  (157 de bărbaţi şi 143 femei) din Bucureşti. Participanţii la studiu iau masa în oraş cel puţin o dată pe săptămână pentru micul dejun, prânz sau cină. Aceste persoane se caracterizează printr-un venit peste medie (peste 1.500 lei/lună) şi educaţie medie şi superioară.

Mâncăm prea puţin peşte

O altă dovadă a faptului că majoritatea românilor nu mănâncă sănătos este şi cel mai recent raport al Organizaţiei Naţiunilor Unite pentru Alimentaţie şi Agricultură (FAO). România se situează pe locul al treilea din coada clasamentului în ceea ce priveşte consumul de peşte în Europa, se arată în raportul FAO.
Mai precis, un român mănâncă în medie 5,3 kg de peşte pe an, mai mult decât vecinii noştri maghiari (5,1 kg) şi bulgari (4,2 kg). Mai exact, un român mănâncă anual un sfert din cantitatea medie europeană (22,1 kg/an). Europenii cei mai mari consumatori de peşte sunt portughezii (61,6 kg/an), spaniolii (44,8 kg/an) şi lituanienii (37,6 kg/an).

Viață sănătoasă



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite