Top 10 cele mai periculoase gustări pentru corpul tău
0Să iei sau să nu iei o gustare? Acest lucru depinde de gustarea aleasă. Adoptând cale cea dreaptă, prin care controlezi aportul de calorii şi optezi pentru alimente bogate în nutrienţi, gustările pot ţine poftele alimentare sub control şi pot creşte calitatea nutriţională a dietei tale.
De cele mai multe ori, cele mai comune gustări - chiar şi cele care par a fi sănătoase - sunt pline de sare, zahăr, calorii în exces, chiar şi substanţe chimice, notează publicaţia „Huffington Post”.
Iată cele mai periculoase gustări pentru corpul tău
1. Fructe şi legume conservate
Fructele şi legumele conservate pot părea o gustare minunate atunci când eşti pe fugă, dar nu numai că sunt pline de conservanţi şi încărcate cu zahăr, conţinutul lor nutritiv este mult mai scăzut decât al fructelor şi legumelor proaspete sau congelate.
Fructele conservate, pe de altă parte, au aroma susţinută de îndulcitori, astfel încât nu este nevoie să fie folosite cele mai gustoase fructe, care sunt şi cele mai bogate în nutrienţi. Mai rău este că recipientele sunt căptuşite cu o substanţă toxică cu rol de conservare.
2. Chipsurile
Această gustare prezintă o triplă ameninţare. Nu numai că chipsurile din cartofi sunt bogate în grăsimi, calorii şi sodiu (ameninţarea nr. 1), ele sunt obţinute dintr-o legumă cu un conţinut glicemic ridicat (ameninţarea nr. 2), care creşte nivelul zahărului din sânge, inducând rapid hiperglicemia în organism. Cea de-a treia ameninţarea apare atunci când cartofii sunt încălziţi la o temperatură ridicată, pentru că se eliberează o substanţă chimică, numită acrilamidă, ce poae provoca leziuni ale nervilor.
3. Prăjituri din orez
Prăjitura din orez este săracă în calorii, dar este obţinută din orez alb prelucrat, bogat în carbohidraţi. În plus, multe au arome încărcate cu zahăr şi sare. Chiar dacă această gustare este redusă în calorii, ea este la fel de nesănătoasă ca ronţăitul alunelor ambalate.
4. Brioşele cu afine
Aceste brioşe populare păcălesc oamenii datorită promisiunilor fructelor.Ele par sănătoase şi inofensive, dar conţin arome artificiale şi zahăr.
5. Batoane
Batoanele au devenit o gustare de după-amiază frecvent aleasă, promisiunile pe care le fac pe etichete sunt deseori false. Aproape toate sunt încărcate cu carbohidraţi prelucraţi, fructe uscate şi zahăr sub diverse forme. Ele sunt sărace în fibre şi sunt bogate în calorii. Păstraţi-le pentru excursii!
6. Alune sărate prăjite
Mixtul de zahăr, grăsimi şi sare face ce aceste alune să fie foarte căutate şi apreciate. În timp ce există atâtea dovezi că alunele prăjite sunt deposedate de proteinele pe care le conţin, zahărul şi sarea zădărnicesc orice beneficiu asupra sănătăţii din cauza conţinutului ridicat de grăsimi.
7. Iaurtul degresat cu fructe
Spre deosebire de iaurtul grec degresat, cu textură groasă, iaurtul clasic e apos şi fără grăsime. Însă atunci când ceva se elimină, ceva trebuie să fie adăugat. Amestecul nou adăugat conţine, la rândul lui, zahăr în exces.
8. Popcorn la microunde
Pe lângă carbohidraţii prelucraţi şi sare, popcornul la microunde conţine şi grăsimi extrem de nesănătoase. În plus, partea interioară a pungii este adesea acoperită cu substanţe chimice pentru a preveni lipirea floricelelor.
9. Fructele uscate
Poţi să mănânci şapte mango şi 12 piersici într-o pauză de gustare? Ei bine, acest lucru se întâmplă atunci când alegem fructele uscate: avem tendinţa de a consuma mai multe decât dacă le-am mânca proaspete. Mai mult de atât, orice fruct deshidratat are un conţinut de zahăr mult mai ridicat decât cele neprelucrate, iar corpurile noastre nu sunt echipate să consume atât de mult zahăr, indiferent de forma lui.
10. Sucurile dietetice
Multe dintre sucurile dietetice conţin o substanţă chimică cancerigenă cu rol de îndulcire, numită aspartam, care este legată de problemele neurologice. În plus, această substanţă afectează centrele nervoase ale creierui ce creşte pofta de mâncare. În cazul fumătorilor, există şi riscul de a fuma mai multe ţigări, atunci când „le împingem” cu suc. Totodată, sucurile dietetice sunt bogate în fosfor. Calciul şi fosforul trebuie echilibrat pentru a menţine sănătatea oaselor, iar fosforul în cantităţi prea mari distruge calciul din oase.