Masajul, mai eficient decât medicamentele în durerile de spate

0
Publicat:
Ultima actualizare:
probleme spate

Medicamentele pot face mai mult rău decât bine în cazul durerilor de spate. Ele nu îndepărtează cauza şi, în plus, sensibilizează ficatul, care le procesează. De aceea, specialiştii recomandă masajul terapeutic.

Te relaxează, este lipsit de efecte secundare şi, în plus, masajul te scapă de insuportabilele dureri de spate, apărute pe fondul poziţiei inconfortabile la birou şi al lipsei de exerciţii fizice. De altfel, masajul s-a dovedit chiar mai eficient în atenuarea durerilor lombare (în partea de jos a spatelui) decât medicamentele.

Un studiu american recent, în cadrul căruia au fost analizaţi 400 de subiecţi cu vârste între 20 şi 65 de ani, a demonstrat acest lucru.

Tratamentul clasic nu dă rezultatele scontate

Participanţii la studiu au fost împărţiţi în trei grupe, care au primit tratamente diferite pentru durerile lombare: chiroterapie (masaj terapeutic realizat prin presiuni aplicate la nivelul coloanei vertebrale), masaj suedez (relaxant şi tonifiant) şi medicamente antiinflamatoare şi analgezice, asociate cu exerciţii fizice (tratamentul clasic). În toate cazurile, terapia a durat zece săptămâni, iar cei din grupurile de chiroterapie şi de masaj suedez au beneficiat de o singură şedinţă de tratament pe săptămână.

La finalul studiului, între 62% şi 65% din participanţii aparţinând celor două grupuri care au beneficiat de masaj au raportat o atenuare considerabilă a durerilor şi o ameliorare a stării de sănătate. În cazul celor care au primit medicamente, doar 38% au obţinut rezultate pozitive după cele zece săptămâni de tratament.

Un alt avantaj major al masajului este că rezultatele pozitive s-au menţinut şi după şase luni de la încheierea cercetării, spun specialiştii de la Institutul de Cercetare a Sănătăţii din Seattle, SUA, autorii studiului.

Mecanismul, necunoscut în totalitate

În cazul durerilor de spate cauzate de tensiunile musculare, beneficiul masajului este evident. Mişcările de frământare şi de lovire uşoară a ţesuturilor favorizează relaxarea musculaturii şi, implicit, atenuarea durerilor.

Totuşi, atunci când este vorba despre dureri cronice, apărute pe fondul afectării vertebrelor lombare, efectul benefic al masajului nu poate fi explicat în totalitate de specialişti. Una dintre teorii este că, în timpul masajului, în creier sunt eliberate cantităţi mari de endorfine şi de serotonină, hormoni ai stării de bine. Aşa se explică de ce semnalele dureroase nu mai ajung la creier şi noi nu mai resimţim durerea atât de intens.

În plus, în timpul masajului, bătăile inimii sunt încetinite, la fel şi rata respiraţiei, tensiunea arterială scade, iar hormonul de stres (cortizolul) nu mai este produs în cantităţi mari. 

Viață sănătoasă

Top articole

Partenerii noștri


Ultimele știri
Cele mai citite