Legătură strânsă între deficitul de vitamina C şi accidentele vasculare cerebrale

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Fructele de kiwi sunt un aliment bogat în vitamina C. FOTO: Shutterstock
Fructele de kiwi sunt un aliment bogat în vitamina C. FOTO: Shutterstock

Vitamina C este un nutrient esenţial pentru organism, contribuţia acestui antioxidant fiind importantă pentru a reduce apariţia proceselor degenerative, cum este şi cazul prevenirii accidentelor vasculare cerebrale.

Unul din studiile prezentate la reuniunea anuală a Academiei Americane de Neurologie a fost legat de riscul reprezentat de accidentele vasculare cerebrale hemoragice în rândul celor care nu au un nivel normal al vitaminei C.

„Rezultatele noastre arată că deficitul de vitamina C ar trebui considerat un factor de risc pentru acest tip de accident vascular cerebral, la fel cum sunt hipertensiunea arterială, consumul de alcool sau obezitatea”, a declarat unul din cercetători, Stephane Vannier, doctor la Spitalul Universitar Pontchaillou din Franţa.

„Sunt necesare mai multe studii pentru a înţelege în mod special cum vitamina C poate reduce riscurile producerii accidentelor vasculare cerebrale. De exemplu, această vitamină poate regla tensiunea arterială”, a adăugat cercetătorul francez.

Potrivit studiului, cercetătorii au testat nivelul vitaminei C al 65 de persoane care au suferit de accidente vasculare cerebrale hemoragice, precum şi al unor persoane care nu au avut asemenea probleme. În urma analizei datelor, membrii echipei de cercetare au descoperit că persoanele care nu au un nivel normal al vitaminei C sunt predispuşi la accidentele vasculare cerebrale.

Rezultatele studiului nu au fost până în acest moment publicate în revistele de specialitate. Cu toate acestea, nu este pentru prima dată când este făcută legătura între nivelul vitaminei C şi riscul ridicat al accidentelor vasculare cerebrale, studii asemănătoare fiind publicate în 2008 de o echipa de cercetători de la Cambrigde.

Deficitul de vitamina C poate duce şi la anemie, capacitate redusă a organismului de a lupta împotriva infecţiilor şi de vindecare a rănilor sau la apariţia durerilor la nivelul articulaţiilor. Bărbaţii au nevoie de minim 90 de miligrame de vitamina C pe zi, în timp ce femeile de minim 75 de miligrame.  

Viață sănătoasă



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite