Gustările picante îi pot trimite la Urgenţe pe copii

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Chipsurile picante sunt foarte periculoase pentru copii FOTO Shutterstock
Chipsurile picante sunt foarte periculoase pentru copii FOTO Shutterstock

Chipsurile picante, deşi sunt tentante, sunt extrem de periculoase pentru stomacul nostru, mai ales pentru cel al copiilor. Consumate în exces pot cauza probleme grave de sănătate, cum ar fi gastrită sau chiar ulcer.

Consumul în exces al chipsurilor picante poate conduce la gastrită, inflamarea a stomacului. Severitatea bolii poate progresa încet sau poate izbucni dintr-o dată, printre simptome numărându-se vărsăturile, balonarea, senzaţia de arsură în piept şi, ocazional, sughiţul.

Andrew Medina, un băiat de 12 ani din California, SUA, consuma aproximativ 20-30 de pungi de chipsuri într-o lună. A început să simtă dureri în partea stângă a stomacului, dar au trecut săptămâni întregi până să consulte un medic. Atunci când, în sfârşit a mărturisit părinţilor, a fost dus la medic şi a aflat că durerile sale erau din cauza inflamării stomacului. A fost avertizat să nu mai mănânce asemenea cantităţi de chipsuri picante. Deşi Andrew a promis că va încerca, mărturiseşte că îi va fi extrem de greu să facă asta, notează „Counsel Heal“.

Oamenii iubesc alimentele picante, în special, chipsurile şi fast-food-ul. Apoi ajung la medic cu dureri de stomac: arde când înghit, arde când dau afară. Şi uite aşa ne pregătim să întâlnim ulceraţii, eroziuni şi chiar ulcer peptic acut la copii de 12 ani“, se îngrijorează medicul Martha Rivera, de la Centrul Medical „White“ din California, cea care l-a tratat pe Andrew Medina.

Copiii, adolescenţii şi tinerii au obiceiul de a mânca nesănătos şi, mai ales, gustări nesănătoase extrem de iuţi. Acest lucru îngrijorează medicii, care spun că gustările picante pot schimba echilibrul pH-ului din stomac, cauzând aciditate dureroasă. Ceea ce ar putea cauza schimbarea pH-ului stomacal ar putea fi condimentele care „îmbracă“ chipsurile, şi nu doar iuţeala lor. „Nu am avut prea mulţi pacienţi din cauza sosurilor iuţi, aşa că de vină poate fi stratul de condimente de pe chipsuri“, mărturiseşte Robert Glatter, medic la camera de gardă a spitalului „Lenox Hill“ din New York, pentru „ABC News“.

„Este un fel de dependenţă de chipsuri. Şi nu este vorba doar de cantităţile enorme de sare din ele, ci şi de gustul picant. În trecut, nu am văzut probleme grave la copiii care consumau chipsuri. Situaţia s-a înrăutăţit de când iuţeala a câştigat popularitate în rândul copiilor“, adaugă dr. Glatter.

Părinţii trebuie să ţină sub control această „dependenţă“, după cum o numeşte dr. Glatter, astfel încât să nu se ajungă la situaţii extreme, cum ar fi vizite urgente la camera de gardă a spitalului din cauza durerilor de stomac. „Înlocuiţi gustările picante cu legume sau fructe pentru a evita probleme serioase, cum este gastrita“, ne sfătuieşte dr. Glatter.


Citeşte şi:

Aciditatea gastrică scade cu remedii naturale

Senzaţia de arsură gastrică este primul semn care anunţă instalarea unor boli precum gastrita sau ulcerul. Obligeana, gălbenelele şi lemnul dulce sunt remedii de top care scad secreţia acidă şi, implicit, împiedică evoluţia bolilor de stomac. Terapia cu plante nu ar trebui să dureze mai mult de şase săptămâni.

Adevărul înfricoşător despre chipsuri

Deja este cunoscut faptul că chipsurile nu pot fi încadrate la alimente sănătoase, dar a mânca o pungă de chipsuri pe zi în fiecare zi echivalează cu a bea cinci litri de ulei de gătit pe an.

Ce să mănânci ca să-ţi protejezi stomacul

Stresul şi grijile de zi cu zi nu îţi afectează doar starea de spirit, ci şi stomacul. Dacă te numeri şi tu printre cei care suferă de gastrită, trebuie să-ţi protejezi stomacul nu printr-un regim strict, ci prin adaptarea alimentaţiei.

Toamna se numără arsurile la stomac

Ai observat că în această perioadă ai mai multe probleme cu stomacul? Este posibil ca arsurile digestive să ascundă o gastrită sau un ulcer în toată regula.

Viață sănătoasă



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite