Alimente permise şi interzise în ulcer

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Specialiştii recomandă mai multe mese pe zi (5-6), dar şi limitarea porţiilor de alimente
Specialiştii recomandă mai multe mese pe zi (5-6), dar şi limitarea porţiilor de alimente

Tot mai des întâlnit, ulcerul gastric este favorizat de alimentaţia inadecvată şi de stresul cotidian. Pe lângă tratamentul medicamentos, dieta face parte din tratament. Ce alimente să alegi şi pe care să le eviţi? Află din articolul nostru!

Durerile de stomac localizate în partea de sus a abdomenului şi senzaţia de arsură sunt câteva dintre semnalele care anunţă prezenţa ulcerului. Neplăcerile apar, de regulă, înaintea mesei sau imediat după ce ai mâncat. Deşi majoritatea cazurilor de ulcer gastric (la nivelul mucoasei gastrice) şi duodenal (la nivelul segmentului iniţial al intestinului subţire) apar ca urmare a contaminării cu bacteria Helicobacter pylori, boala poate apărea şi din cauza altor factori.

„Gastritele, ulcerul, boala de reflux gastroesofagian şi afecţiunile înrudite pot apărea şi pe fondul stresului, a fumatului, dar şi a excesului de medicamente antiinflamatorii”,  explică medicul Adrian Copcea, specialist diabet, boli metabolice şi nutriţie la Clinica „Asteco” din Cluj-Napoca.

Regimul alimentar joacă un rol secundar în tratamentul ulcerului, după terapiile specifice indicate de gastroenterolog în urma unei gastroscopii (endoscopii), dar este important pentru a „ţine sub control” simptomele bolii.   

Evită prăjelile şi condimentele

Specialiştii recomandă mai multe mese pe zi (5-6), precum şi limitarea porţiilor de alimente. La fel de important este ca la preparea mâncării să se respecte regulile igieno-dietetice, iar persoana să mestece bine mâncarea pentru a evita apariţia problemelor digestive.

Regimul alimentar în cazul ulcerului trebuie să cuprindă alimente pregătite prin fierbere, înăbuşire sau la grătar, fiind interzise preparatele prăjite. Persoanele care urmează un astfel de regim trebuie să acorde atenţie şi ingredientelor pe care le folosesc la prepararea mâncărurilor.

„Condimentele verzi, cum sunt mărarul, pătrunjelul, tarhonul sunt cele mai sigure. Trebuie evitate condimentele precum piperul, ceapa, usturoiul, ardeiul iute şi boiaua. Asezonarea cu oţet diluat, surprinzător, este bine tolerată chiar de persoane cu hiperaciditate”, recomandă medicul nutriţionist.

Alege lactatele cu puţine grăsimi

Ca orice alt regim alimentar adaptat unei afecţiuni, cel pentru ulcerul gastric cuprinde alimentele care sunt bine tolerate de organism, dar şi cele care pot duce la apariţia şi la agravarea simptomelor. Printre alimentele bine tolerate se numără pâinea, cartofii, orezul şi pastele făinoase, dar la prepararea cărora nu se folosesc condimentele ce pot creşte aciditatea gastrică.

Citeşte materialul pe clicksanatate.ro

Viață sănătoasăPartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite