Ghid de nutriţie : Cât de sănătos este laptele UHT?
0
Multe persoane cred că laptele UHT, care are o valabilitate de câteva luni, conţine conservanţi şi nu este sănătos. Specialistul nostru demontează acest mit.
Se fierbe la temperaturi înalte
Spre deosebire de laptele obişnuit, care este pasteurizat printr-o fierbere treptată, îndelungată, până la 120 de grade Celsius, cel UHT (Ultra High Temperature) se încălzeşte rapid, de la 4 la 150 de grade Celsius, apoi este răcit la fel de rapid.
Aceste variaţii bruşte de temperatură distrug toţi microbii, făcând imposibilă alterarea lui timp de 3-6 luni. Prin procedura clasică de pasteurizare, nu toate bacteriile sunt distruse. Proliferarea celor rămase face ca termenul de valabilitate să fie atât de scurt.
Nu trebuie ţinut în frigider
Laptele UHT îşi păstrează toate proprietăţile nutritive, pentru că nu tempera-tura este cea care distruge vitaminele şi mineralele, ci durata de fierbere.
Laptele UHT nu trebuie păstrat la frigider până la desfacerea cutiei şi nu necesită fierbere. Este indicat să se consume în cel mult două zile de la desfacere, pentru că, odată deschisă cutia, se contaminează uşor cu microbi.