Festivalurile de muzică și drogurile, abordarea Occidentului. Psiholog: Nu sunt cele mai critice evenimente din viața unui tânăr
0Ce s-a întâmplat la cel mai recent festival de muzică de la malul mării, unde un rapper a fumat marijuana pe scenă în văzul tuturor, repune pe tapet fenomenul consumului de droguri în contextul evenimentelor de anvergură ce se organizează în țara noastră.

Cunoscutul psiholog Mihai Copăceanu, specialist în adicții, a explicat pentru „Adevărul” cum vede situația, cum se raportează consumatorii sau cei care intenționează să consume droguri la astfel de festivaluri de muzică și cât de periculoase sunt sau nu aceste evenimente pentru tineri, privite din propria experiență. Și a amintit că în Occident se pune accent mai mult pe strategiile de reducere a efectelor asociate consumului de stupefiante decât pe măsurile de combatere a acestui fenomen, menționând totodată și care sunt acestea.
„Un tânăr echilibrat nu va fi influențat de piesele sau îndemnurile unor artiști”
La Costinești, la finele săptămânii trecute, în cadrul festivalului „Beach, Please”, un rapper american a fumat un joint pe scenă, de față cu toată lumea. După eveniment, a fost escortat la Poliție, unde DIICOT i-a deschis dosar penal pentru deținere fără drept de droguri de risc. Apoi a fost lăsat liber.
Alte evenimente tragice, precum cele de la Saga Festival, în care tineri a murit din cauza drogurilor, ori au ajuns în stare gravă la spital, sau accidentul de la 2 Mai, de pe litoral, produs anul trecut, vin să ridice și mai multe semne de întrebare despre fenomenul drogurilor în contextul evenimentelor, în general muzicale, de amploare, în număr tot mai mare organizate în țara noastră.
Consiliul Suprem de Apărare a Țării chiar a clasificat drogurile consumate de minori ca o amenințare la siguranța națională și a creat în acest sens un grup de lucru interinstituțional, iar Legea „2 Mai” a fost adoptată pentru a înăspri pedepsele pentru traficanții de droguri de mare risc.
Cu toate acestea, psihologul Mihai Copăceanu, care a analizat atât gestul rapperului Wiz Khalifa, cât și modul în care tinerii sunt expuși unor fenomene, influențe și modele negative, este de părere că: „Un tânăr echilibrat psiho-emoțional care participă din motive legate doar de divertisment la un festival de muzică nu va fi influențat în inițierea consumului de droguri ascultând piesele unor artiști, îndemnurile și mesajele acestora, sau observând exemplele amicilor săi care consumă pe ascuns la festival”.
Și a remarcat și faptul că, mai degrabă, aceasta: „Este teama părinților și a unei părți din societate”.

„Prima doză, da, se poate lua la festival sau oriunde altundeva”
Când vine vorba despre principalele motive pentru care tinerii aleg să consume substanțe psihoactive, specialistul în adicții a precizat că acestea de fapt nu au legătură cu evenimentul în sine și atrage atenția asupra unor aspecte nebăgate în seamă până acum: „În realitate, cei care au început primul joint la un festival sau au luat o doză de ketamină, MDMA, 4 – CMC sau 2 – MMC (droguri de mare risc), au făcut acest lucru pentru că aveau un anumit interes dinainte și cel puțin prezentau anumite opinii pozitive despre droguri. Și prima doză, da se poate lua la festival sau oriunde altundeva. Pe mine, ca psiholog, mă interesează ce factori personali întreține dorința tânărului de a consuma pe termen lung, și după festival”.
„E o falsă problemă să considerăm că festivalurile cele mai critice evenimente”
În concluzie, festivalurile sau evenimentele de amploare nu sunt neapărat „capcane” pentru tineri ce sunt dornici să se distreze. „Din punctul meu de vedere, este o falsă problemă să considerăm că festivalurile de muzică sunt cele mai critice evenimente din viața unui tânăr în ceea ce privește consumul de droguri. Sunt mult mai multe, decât în urmă cu 5-10 ani și, evident cu și mai mulți participanți, iar atractivitatea este în creștere”.
Mai mult, din propria experiență a constatat că, în realitate, tinerii se feresc să consume droguri la evenimente, tocmai ca să nu aibă probleme, preferând consumul mai degrabă în locuri private, considerate sigure: „Ca psiholog specialist în adicții, lucrând cu tinerii consumatori de substanțe, festivalurile nu reprezintă momente critice în inițierea consumului. Dimpotrivă, pentru unii sunt momente în care nu consumă, deoarece nu vor probleme. Unii pot încerca droguri în acest context, dar nu fix în timpul concertului, ci eventual înainte de concert, undeva într-un loc sigur, acasă la cineva sau la locuințele închiriate. Cu toate acestea, o mare parte din tineri, vor evita să consume pe perioada concertelor tocmai pentru a preveni orice posibilitate de a fi depistați”.
„Cifrele pe care ni le oferă poliția sunt realmente nesemnificative și irelevante”
În schimb, psihologul Mihai Copăceanu a remarcat că rolul legislației și măsurile de securitate în prevenirea consumului de droguri la evenimente mari, din păcate, sunt mult prea reduse și ineficiente în comparație cu amploarea fenomenului în sine: „Măsurile de securitate actuale nu pot depista pe cei care dețin sau vând droguri în cadrul festivalului, deoarece participanții, mulți la număr, se expun în mod conștienți unor controale și vor lua toate măsurile pentru a ascunde cu succes drogurile. Cifrele pe care ni le oferă poliția, sub 10 persoane depistate, la fiecare festival, unde s-au adunat zeci de mii de tineri sau chiar peste 100.000 de tineri, sunt realmente nesemnificative și irelevante”.
Traficanții nu se plimbă prin mulțimi și „nici nu vând droguri precum semințele”
Specialistul în adicții a recunoscut și că: „Este adevărat, ca și în cazul 2 Mai, că există un întreg context favorizant, există întâlniri și momente unde, din păcate, se obține o varietate a consumului de droguri”.
Însă, atât traficul cât și consumul se derulează departe de ochii curioșilor, nu în văzul tuturor, cum am fi tentați să credem: „Traficanții au ca obiectiv traficul de droguri cu prilejul festivalului, iar traficul, de cele mai multe ori se întâmplă înaintea concertelor («să ai ceva bun pentru deseară și pentru mâine») și este greșit dacă noi vom considera că traficanții se regăsesc plimbându-se prin mulțimea spectatorilor sau vând droguri precum semințele de floarea soarelui. Traficanții nu vor fi lângă arenele spectacolelor”.
Cum a schimbat Occidentul regulile jocului în reabilitarea tinerilor dependenți
Iar când vine vorba despre cele mai eficiente strategii de reabilitare și suport pentru tinerii care au început să consume droguri în contextul evenimentelor muzicale sau în alte contexte, psihologul Mihai Copăceanu amintește faptul că în Occident se pune mai mult accent pe soluțiile de reducere a efectelor negative asociate consumului de droguri decât pe măsurile de combatere a fenomenului în sine: „Multe țări occidentale au altă abordare plecând de la realitatea faptului că oricât de multe măsuri ai adopta și oricât de multe informare ai face, tot vor fi tineri care vor consuma. În consecință, s-au concentrat pe măsuri de reducere a efectelor negative asociate consumului de droguri”.
Mesaje ingenioase pentru reducerea efectelor drogurilor la tineri, la festivaluri
Specialistul în adicții a mai menționat și că mesajele transmise de organizatorii unor festivaluri mari sau alte ONG-uri cu privire la cum să suferi mai puțin sunt în funcție de droguri, însă mai toate se centrează pe următoarele idei:
1) Nu consuma singur sau izolat, stai alături de persoane de încredere și spune-le prietenilor tăi despre intenția ta de a consuma, anunță-i, avertizează-i, tocmai pentru a putea primi ajutor la timpul potrivit;
2) Nu consuma mult, consumă mai puțin decât ți-ai plănuit, tocmai pentru că toleranța ta a scăzut și s-ar putea să consumi o doză prea mare;
3) Nu amesteca drogurile, nu consuma mai mult de un tip de drog inclusiv alcool sau medicamente psihotrope. Un mesaj des cunoscut este «lasă-l pe DJ să combine»;
4) Consumă multă apă, hidratează-te și fii atent la primele semne când nu te simți bine (sau un prieten nu se simte bine);
5) Cere ajutorul medicilor, identifică punctele de urgențe medicale (cortul voluntarilor) și nu-ți fie teamă să ceri ajutorul, chiar și a doua zi după concert, dacă tot te simți rău.
Canabisul și substanțele psihoactive noi continuă să facă ravagii în România
Prin urmare, în confruntarea cu realitatea, puse în fața inevitabilului și conștiente că se lovesc de lucruri imposibil de gestionat, autoritățile din țările occidentale au ales găsească alte strategii, printre care și recomandările care dacă sunt respectate pot salva vieți. „Evidențele ne arată că cei care consumă droguri la festival, consumă mai mult de un singur drog, consumă în combinație cu alcool, nu sunt dispuși să ceară ajutor și evită să se adreseze cadrelor medicale”, mai explică specialistul cum de s-a ajuns la această abordare.
Iar în loc de concluzie, psihologul Mihai Copăceanu a mai amintit și faptul că, din păcate, în România se constată o creștere a consumului de droguri, atât la canabis - „încă pe primul loc și în noi forme, inclusiv sub formă de vaping” - vaparea fiind acțiunea de a inhala vapori cu aspect de fum dintr-o țigară electronică sau un dispozitiv de vapat – cât și la substanțe noi psihoactive care „se consumă mult pentru că sunt disponibile și se pot procura cu multă ușurință”.