Esenţialul despre grăsimile bune şi cele rele

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Deşi avem tendinţa să evităm grăsimile în alimentaţie, nu orice grăsime este nocivă. În realitate, unele tipuri sunt benefice pentru sănătate.

Nutriţioniştii fac distincţia, în general, între 2 tipuri de grăsimi - cele bune şi cele rele. „Există şi un al treilea tip, cele cu adevărat nocive”, spune Adela Ciolocoi, nutriţionist şi dietetician.

Cele mononesaturate au efect protector

Acestea sunt grăsimile nesaturate, care reduc colesterolul rău LDL. Cele mai eficiente sunt grăsimile mononesaturate, prezente în uleiul de măsline şi cel de rapiţă, în nuci, alune, migdale, seminţe şi în avocado.

„Până la 40% din caloriile dietelor mediteraneene provin din grăsimi, în special din grăsimile mononesaturate, derivate mai ales din uleiul de măsline“, explică Adela Ciolocoi. Şi grăsimile polinesaturate reduc colesterolul, dar cantităţile excesive pot creşte riscul de îmbolnăvire, deci este recomandat să fie folosite cu moderaţie. Acest tip de grăsimi se găsesc în uleiul de porumb, în cel de şofran şi în seminţele de dovleac şi cânepă, dar şi în peştele oceanic gras.

Cele din peşte se numesc grăsimi Omega-3 şi, potrivit mai multor studii, protejează organismul de afecţiunile cardiace şi unele forme de cancer. Unii cercetători au afirmat că, înlocuind grăsimile saturate cu cele nesaturate în proporţie de numai 5%, reducem riscul unui infarct potenţial fatal cu peste 40%.

Află pe Clicksanatate.ro ce tipuri de grăsimi trebuie evitate!

Ţine astmul sub control cu muşeţel!

Cu sau fără fular la guriţa copilului?

Viață sănătoasă



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite