Dieta carnivorilor. Regimul Montignac are la bază alimente cu indice glicemic redus. Cine are contraindicaţii

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Dieta Montignac este o variantă a regimurilor alimentare care ţin cont de indicele glicemic al alimentelor pe care le consumăm. Potrivit acestui regim, sunt considerate alimente cu indice redus acelea cu o valoare sub 35, medi între 35 şi 50 şi mare peste acest nivel.

Regimul alimentar merge pe ideea că stimularea secreţiei de insulină prin creşterea glicemiei care are loc după ce consumăm alimente cu indice glicemic mare duce la o acumulare de kilograme în plus, întrucât insulina este un hormon anabolizant.

Dieta Montignac nu permite combinaţiile de glucide şi lipide la aceeaşi masă, fiind recomandată o pauză de 3 ore dacă s-au consumat glucide, după care se pot consuma lipide, şi o pauză de 4 ore după o masă de lipide, înainte de a se consuma glucide.

Ce sunt glucidele şi lipidele şi unde le găsim

Reamintim faptul că glucidele (carbohidraţii) sunt  cea mai importantă sursă de energei din alimentele consumate, furnizând jumătate din necesarul de calorii în fiecare zi. Glucoza, fructoza, galactoza, lactoza sunt glucide simple, în timp ce acelea complexe sunt reprezentate de amidon şi fibre alimentare.

Glucidele complexe de tipul amidonului se găsesc în cereale, produse cerealiere, legume şi fructe (banane, castane), în timp ce fibrele alimentare sunt conţinute mere, citrice, căpşuni, legume, ovăz, fasole, orez brun, mălai, mazăre, tărâţe. Studiile au demonstrat că fibrele scad nivelul colesterolului în sânge, având efect asupra glicemiei.

Nutriţioniştii consideră că, la un aport caloric mediu de 2.000 de kilocalorii pe zi, aportul de glucide trebuie să fie de 50%, adică 300-400 de grame pe zi, din care 30 de grame fibre.

Lipidele sunt grăsimile alimentare prezente în unt, margarină, lapte şi produse lactate, carne de porc, slănină (grăsimi saturate), dar şi ulei de măsline, avocado, arahide şi nuci (grăsimi mononesaturate). Acestea din urmă sunt considerate grăsimi care reduc colesterolul din sânge şi previn apariţia aterosclerozei.

Piramida indicelui glicemic

Indicele glicemic este un parametru prin care se estimează puterea alimentelor de a provoca creşterea glicemiei. Astfel, unele – cele cu indice crescut – produc o creşetere importantă a glicemiei urmată de o revenire rapidă sau mai lentă, în timp ce altele – cu indice redus – produc o creştere mică urmată de o revenire lentă.

Potrivit „Abecedarului de nutriţie“, coordonat de prof. dr. Nicolae Hâncu, medic de diabet, nutriţie şi boli metabolice,  alimentele cu indice glicemic mic sunt considerate majoritatea fructelor şi a legumelor; castraveţii, conopida, vinetele, spanacul, merele, perele, prunele, kiwi şi grapefruitul. Plus cerealele precum orzul, orezul integral, grâul: dar şi laptele, peştele şi carnea.

Din categoria alimente cu indice mediu fac parte portocalele, cerealele integrale, pâinea neagră, cartofii dulci, orezul brun, iaurtul, fructele roşii, soia, ciocolata neagră.

Pâinea albă, produsele de patiserie, cartofii, bananele, orezul alb, piza, morcovii, strugurii, pepenele galben, dulceaţa, ciocolata albă şi cu lapte, cartofii prăjiţi pastele, cornuleţele sunt considerate cu indica glicemic mare.

Dietă contraindicată bolnavilor de gută

Revenind la dieta Montignac, nu este permis să se sară peste mese. Regimul cuprinde 2 faze: prima în care se consumă mese proteino-glucidice sau proteino-lipidice, fiind permise alimente cu indice sub 50 şi a doua de menţinere, în care dieta e liberalizată cu condiţia menţinerii grutăţii şi evitarea exceselor.

Potrivit sursei mai sus citate, regimul este uşor de urmat de către cei care au preferinţă pentru carne şi grăsimi, asigurând o reducere a greutăţii, dar din masa musculară şi apă.

Menţinerea greutăţii se poate face doar dacă se menţine regimul, iar câştigul ponderal se realizează în principal prin acumulare de grăsime.

Dieta este contraindicată celor care suferă de gută şi hiperirucemie, plus că pentru ceilalţi există riscul unui aport prea mare de proteine, fapt care determină apariţia constipaţiei.

Viață sănătoasă



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite