Dieta bipolară. Alimentele pe care trebuie să le consumi și cele pe care trebuie să le eviți
0Tulburarea bipolară este o afecțiune mintală caracterizată prin tulburări de dispoziție care afectează mintea și comportamentul.

Acestea includ variații ale depresiei și ale maniei. Schimbările de dispoziție pot fi gestionate cu medicamente stabilizatoare și terapie. O altă modalitate de a ajuta la gestionarea schimbărilor de dispoziție este schimbarea dietei. Consumul de alimente potrivite îi poate ajuta pe cei care suferă de tulburare bipolară să se simtă mai bine și să își țină sub control starea, scrie verywellmind.com.
Alimente de consumat
Cereale integrale
S-a demonstrat că consumul de cereale integrale crește producția de serotonină în organism. Serotonina este un neurotransmițător care reglează diverse activități din organism, inclusiv starea de spirit, comportamentul și memoria. S-a demonstrat că serotonina ajută la un model de somn sănătos, reduce anxietatea și vă calmează mintea.
Câteva exemple de cereale integrale:
Orz
Orez brun
Hrișcă roșie
Bulgur (grâu crăpat)
Meiul
Fulgi de ovăz
Quinoa
Pâine, paste sau biscuiți din cereale integrale.
Alimente bogate în acizi grași Omega-3
Rezultatele cercetărilor care au analizat eficiența unei diete bogate în acizi grași omega-3 în gestionarea tulburării bipolare au fost mixte. Trebuie efectuate mai multe studii pentru a înțelege dacă omega-3 pot fi utilizați ca formă de tratament pentru tulburarea bipolară și alte afecțiuni mentale.
Deși cercetările au fost inconsecvente, s-a demonstrat că omega-3 are mai multe beneficii pentru corpul și creierul dumneavoastră, inclusiv gestionarea greutății, prevenirea bolii Alzheimer, protecția împotriva inflamației, a bolii arteriale periferice și a evenimentelor coronariene majore. Prin urmare, poate fi în continuare benefic să le includeți în dieta dumneavoastră.
Unele surse alimentare de acizi grași omega-3 includ:
Somon
Macrou
Tonul
Păstrăvul
Halibut
Sardine
Anșoa
Hering
Ouă
Semințe de in
Semințe de chia
Nuci de nucă
Alimente bogate în seleniu
Seleniul este un oligoelement care susține sănătatea creierului, sistemul imunitar, fertilitatea și alte procese corporale. S-a demonstrat că cei care au o dietă săracă în seleniu prezintă un risc mai mare de depresie, anxietate și scădere a cogniției.
Unele surse alimentare de seleniu includ:
Nucile de Brazilia
Tonul
Halibut
Sardine
Șuncă
Creveți
Orez brun
Ouă
Pâine integrală
Alimente bogate în triptofan
Triptofanul este un aminoacid esențial care ajută organismul să producă serotonină, acționează ca un stabilizator al dispoziției și reglează tiparele de somn. O analiză sistematică a terapiilor bazate pe nutrienți pentru tulburarea bipolară a arătat că triptofanul poate fi benefic pentru reducerea simptomelor de manie.
Unele surse alimentare de triptofan includ:
Lapte
Pui
Tofu
Ouă
Brânză
Conserve de ton
Ovăz
Nuci și semințe
Alimente bogate în magneziu
Magneziul este un mineral care este implicat în mai multe procese corporale, cum ar fi funcția musculară și nervoasă, reglarea tensiunii arteriale și controlul glicemiei. S-a demonstrat că magneziul diminuează simptomele maniei.
Unele surse alimentare de magneziu includ:
Semințe de dovleac
Semințe de chia
Migdale
Spanac
Caju
Arahide
Lapte de soia
Fasole neagră
Linte
Năut
Fasole Lima
Probiotice
Probioticele sunt microorganisme vii, precum bacteriile și drojdia, care sunt prezente în mod natural în alimentele fermentate și pot fi adăugate în alte produse alimentare.
Cercetările au arătat că încorporarea probioticelor într-o dietă poate avea un efect antiinflamator și ar putea fi benefică pentru starea noastră emoțională. Un studiu a arătat că suplimentarea cu probiotice a ajutat la prevenirea reinternării la pacienții cu manie acută.
Unele alimente cu probiotice includ:
Kefir (băutură din lapte fermentat)
Iaurtul
Sauerkraut (varză fermentată)
Kimchi (mâncare coreeană de varză fermentată)
Miso (pastă de soia fermentată)
Kombucha (ceai fermentat)
Murături
Oțet de cidru de mere crud și nefiltrat
Alimente de evitat
Cofeină
Cofeina este un stimulent al sistemului nervos central care are multe efecte asupra organismului. Consumul de cafea și ceai sunt modalități obișnuite prin care oamenii consumă cofeină.
Consumul prea mare de cofeină a fost asociat cu creșterea tulburărilor de somn și de anxietate, simptome psihotice și ostilitate. Mai exact, cofeina poate face ca organismul dumneavoastră să imite simptomele anxietății, cum ar fi creșterea ritmului cardiac, neliniște, nervozitate, probleme digestive și probleme de somn.16
Prin urmare, cel mai bine este să evitați sau să limitați consumul de cofeină într-o dietă bipolară.
Alcoolul
Alcoolul este un deprimant care vă poate afecta negativ starea de spirit. Majoritatea medicamentelor psihiatrice precizează că utilizatorii nu ar trebui să consume alcool, deoarece poate interfera cu eficacitatea acestora.
S-a demonstrat că alcoolul este un factor declanșator al episoadelor depresive. S-a demonstrat că alcoolismul are un efect negativ asupra evoluției și prognosticului tulburării bipolare, deoarece o face mai greu de tratat și duce la spitalizări mai frecvente.