Descoperire revoluționară: Uleiul de pește ar putea reduce rezistența la insulină

0
Publicat:

Un studiu realizat în Brazilia și publicat în revista Nutrients sugerează că suplimentele cu ulei de pește pot contribui la reducerea rezistenței la insulină și la îmbunătățirea toleranței la glucoză, prin efectele pe care le au asupra inflamației din organism.

Uleiul de pește ar putea reduce rezistența la insulină. FOTO: Arhivă
Uleiul de pește ar putea reduce rezistența la insulină. FOTO: Arhivă

Cercetarea, finanțată de FAPESP, a fost efectuată pe șobolani care prezentau o afecțiune similară diabetului de tip 2, dar fără a fi obezi. De obicei, diabetul este asociat cu obezitatea, însă aproximativ 10-20% dintre persoanele cu această boală nu sunt supraponderale, transmite SciTechDaily.

Cum acționează uleiul de pește

Experții au administrat șobolanilor suplimente cu ulei de pește timp de opt săptămâni, de trei ori pe săptămână, în doze echivalente cu 2 grame pe kilogram de greutate corporală. La finalul experimentului, s-a constatat o reducere semnificativă a rezistenței la insulină, precum și îmbunătățiri ale nivelului glicemiei, inflamației și lipidelor din sânge (colesterol total, LDL și trigliceride).

Profesorul Rui Curi, coordonatorul studiului, explică faptul că acizii grași omega-3 din uleiul de pește au capacitatea de a modifica profilul celulelor imunitare, transformându-le dintr-o stare pro-inflamatorie într-una anti-inflamatorie. Acest proces este similar cu cel observat la persoanele obeze care beneficiază de suplimente cu omega-3 pentru reducerea inflamației și a rezistenței la insulină.

Scopul principal al studiului, prin urmare, a fost de a afla dacă suplimentarea cu ulei de pește (bogat în omega-3) ar putea inversa modificările specifice ale limfocitelor care au fost observate în cercetările anterioare. Descoperirile noastre ne-au sporit cunoștințele despre legătura dintre inflamație și rezistența la insulină la animalele non-obeze, confirmând că acesta este un factor cheie în diabet chiar și în absența obezității”, a declarat Renata Gorjão, ultimul autor al articolului și codirector al Programului de Studii Absolvente în Științe ale Sănătății al UNICSUL.

Inflamația și legătura cu diabetul

Obezitatea este un factor de risc major pentru diabet, însă nu este singurul. Cercetătorii au investigat posibilitatea ca inflamația sistemică să fie un factor determinant al diabetului de tip 2 la persoanele neobeze. Studiile anterioare au arătat că aceste persoane prezintă un nivel crescut de inflamație, chiar și în absența țesutului adipos excesiv care, de obicei, generează citokine inflamatorii și afectează metabolismul insulinei.

Majoritatea persoanelor obeze au o inflamație cronică la nivel scăzut, despre care se știe că afectează căile de semnalizare a insulinei. Țesutul adipos, care este crescut în obezitate, eliberează citokine proinflamatorii care afectează căile de semnalizare a insulinei, promovând rezistența la insulină. În modelul non-obez, această caracteristică de impact a țesutului adipos este absentă, dar este prezentă inflamația sistemică”, a afirmat profesorul Rui Curi, coordonatorul studiului.

Un aspect important al studiului a fost observarea efectului uleiului de pește asupra limfocitelor, celule esențiale pentru răspunsul imun. Suplimentarea a condus la o creștere a celulelor T reglatoare (Tregs), care inhibă activarea limfocitelor pro-inflamatorii, reducând astfel inflamația și îmbunătățind sensibilitatea la insulină.

Deși rezultatele sunt promițătoare, cercetătorii subliniază că sunt necesare studii clinice pe oameni pentru a determina doza optimă și tipul cel mai eficient de omega-3 pentru combaterea rezistenței la insulină.

Viață sănătoasă

Top articole

Partenerii noștri


Ultimele știri
Cele mai citite